"SD ska ha demokrati inte godtyckestyranni"

Lars Frantzén (SD) starkt kritisk till hur partiet på riksnivå hanterat uteslutningen av Simon Alm.

"Godtyckestyranni" är Lars Frantzéns benämning på hur partiet agerat i frågan om uteslutning av Simon Alm ur partiet.

"Godtyckestyranni" är Lars Frantzéns benämning på hur partiet agerat i frågan om uteslutning av Simon Alm ur partiet.

Foto: Lotta Lille

Enköping2020-05-29 06:02

Lars Frantzén, tidigare ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening i Enköping och gruppledare i fullmäktige, håller på att avveckla sig själv politiskt säger han som förklaring till att han nu offentligt riktar stark kritik mot partiet på riksnivå. Det är uteslutningen av Simon Alm, förstanamn för SD i Uppsala som uteslöts ur partiet i januari som han reagerar mot:

– Jag såg ju vad som lades Simon Alm till last och det var ingenting som skulle kunna leda till uteslutning ur partiet. Det är bedrövligt att en distriktsordförande tas bort på sådana grunder, i synnerhet som han valts av i stort sett enhälliga distriktsmöten, säger Lars Frantzén.

Han ser partisekreteraren Richard Jomshof som det stora problemet i SD:s partitopp och vill att Jomshof lämnar den positionen så fort som möjligt.

– Han ska inte sitta i medlemsutskott eller partiledning, det passar han inte för. Däremot gärna i riksdagen, han är en god retoriker, säger Lars Frantzén.

Vad som mera exakt ledde till Simon Alms uteslutning vill Frantzén inte gå in på. Det som framkommit tidigare är att Alm ansågs ha ägnat sig åt partiskadlig verksamhet och att han ska ha motarbetet partimedlemmar och tjänstemän.

Simon Alm har efter uteslutningen i januari valt att stanna kvar som regionråd och i Uppsala kommunfullmäktige och kommunstyrelse med beteckningen opolitisk. I slutet av april fick Lars Frantzén ett brev från Richard Jomshof där denne skriver att Alm kallat till flera möten och att "Vi kan styrka att Alm fortfarande styr delar av distrikt Uppland ... vi kommer inte att acceptera att detta fortgår. Väljer man att vara oss behjälplig och delge oss mera information om dessa möten, vilka som deltagit och vad som har sagts kommer det att vara till ens fördel (...) och tas i beaktande när vi diskuterar vilka personärenden som ska väckas."

Till SVT har Lars Frantzén kommenterat brevets innehåll och liknat det vid metoder som användes av östtyska säkerhetstjänsten Stasi där angiveri uppmuntrades.

– Jag är den enda i vår kommunförening som fått brevet, och en av elva i distriktet. Bara det är naturligtvis upprörande, men eftersom jag nu i maj lämnade mitt fullmäktigeuppdrag för SD så kan jag inte drabbas om en uteslutning skulle komma på tal, säger Lars Frantzén.

Han tillägger att även om han är starkt kritisk till Jomshof så kommer han att fortsätta rösta på SD. "Det finns inget alternativ", säger han.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!