Jätteövningen i Enköping verklighet i Ukraina

Cirka 2 300 personer från 50 nationer och 70 organisationer deltar i jätteövningen Viking 22 – som leds från Enköping.

Michael Nilsson visar konfliktzonen från övningen Viking 22, som leds från Ledningsregementet i Enköping.

Michael Nilsson visar konfliktzonen från övningen Viking 22, som leds från Ledningsregementet i Enköping.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2022-04-04 18:00

Från Ledningsregementet i Enköping leds spelet som alla deltagarna övar i. Enköping utgör även den särklassigt största övningsplatsen. Militärer och civila finns även på övningsplatser i Uppsala, Kungsängen, Karlskrona, Brasilien, Qatar, Bulgarien och Finland.

Brigadgeneral Michael Nilsson är högsta chef för ledningsträningsövningen. Han berättar att Viking 22 också skulle ha haft en övningsplats i Ukraina, men att det givetvis omöjliggjordes på grund av Rysslands invasion.

– Vi hade i planeringen en sajt som skulle vara i Ukraina och bara en vecka före invasionen skulle vi fortfarande ha haft den, berättar Michael Nilsson.

Situationen i världen innebär att inte Ryssland eller Belarus får medverka i övningen. Till den senaste liknande övningen, Viking 18 (som genomfördes 2018), var Ryssland inbjudet.

Till årets Vikingövning har ett helt nytt scenario utarbetats där två fingerade nationer: Midland och Southland, innehar huvudrollerna i den stora internationella konflikten. Scenariot har planerats långt före Rysslans invasion av Ukraina, ändå finns det stora likheter mellan övningen och verkligheten.

– Scenariot speglar faktiskt dagens situation i Europa. Det är kusligt likt i många stycken, berättar Michael Nilsson.

undefined
På Ledningsregementet leds övningen med 50 deltagande nationer.

Deltagarna har hittills, drygt halvvägs in i övningen, fått öva på 95 olika händelser i det scenario som har byggts upp av spelledningen. Övningen är unik i världen.

– Den här övningen är den enda i världen där man blandar en högintensiv Natooperation med en fredsbevarande FN-insats, förklarar Michael Nilsson.

Han säger också att de samarbetande deltagarna i jätteövningen vill sända ett budskap till omvärlden om att man kan komma väldigt långt med ett sådant samarbete, också i mycket svåra situationer.  

undefined
Här brottas deltagarna med en uppsjö av händelser under den pågående konflikten.

John Rosén är chef över själva spelandet och har varit med och planerat scenariot.

– Det tar uppemot tre år att planera en sådan här övning, säger han och konstaterar också att scenariot stämmer in på verkligheten.

– Vi har med den kollision som nu har visat sig mellan öst och väst, säger John Rosén.

Det kan finnas den som tycker att det finns viktigare saker i dessa konfliktfyllda tider än en stabsövning via datorer. Det håller inte Michael Nilsson alls med om. 

– Det finns inte någon mer angelägen tid än just nu för att hålla en sådan här övning, säger Michael Nilsson.

undefined
Brigadgeneral Michael Nilsson är högsta chef för Viking 22.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!