Varje år gör SCB en undersökning bland medborgarna i landets kommuner för att mäta hur invånarna ser på sin kommun, vad som fungerar bra eller mindre bra.
Frågorna gäller exempelvis hur man tycker skolan och äldreomsorgen fungerar, boende och boendemiljö, kommunikationer, trygghet i samhället och vilket förtroende medborgarna har för de kommunala verksamheterna och politikernas arbete.
Svarsfrekvensen är dock låg i undersökningen, bara 37 procent, eller 737 av de tillfrågade 2 000 personerna har svarat. Resultatet är liknande i övriga kommuner i landet.
– Det gör att det är svårt att lägga alltför stor vikt på undersökningen, åldersfördelningen i svaren är exempelvis ojämn. Men den är en indikator och är en del av flera när vi analyserar kommunens arbete, säger kommunalrådet Ulrika Ornbrant (C).
I Enköping uppger 91 procent av de tillfrågade att kommunen är en bra plats att leva och bo på, snittet för riket ligger på 92 procent. Samtidigt är det bara 54 procent som uppger att de kan rekommendera andra som inte bor i kommunen att flytta hit. Snittet för riket ligger något högre med 62 procent.
71 procent anser att kommunen sköter sina verksamheter bra (81 procent i riket) medan bara 14 procent (19 i riket) upplever att de har stora möjligheter till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter.
– Vi vet om att just den delen behöver utvecklas, hur vi når folk, och vi har börjat ta tag i frågan genom förenings- och företagarråd. Vi vill få till en annan typ av medborgardialog och det har anställts en kommunikatör med fokus på en stadigvarande dialog med medborgarna, säger Ulrika Ornbrant.
Exempel på det som Enköpingsborna är nöjda med är hur förskolorna fungerar, hur det går att ta sig fram med bil, bibliotekets utbud, sophanteringen, utbudet av friluftsområden, skötsel av parker och torg och tryggheten i bostadsområdena dagtid.
Sämre betyg ges till kollektivtrafiken, utbudet av mötesplatser för unga, kommunens arbete för integration, skötsel av gator och vägar, politikernas lyhördhet till invånarnas tankar och idéer och transparensen i de politiska besluten.
Totalt deltog 161 kommuner i undersökningen som genomfördes mellan augusti och november förra året. Enkäten bestod av 128 frågor uppdelade på 14 olika områden.