Satsningar på allt från cykelbanor till skolor

Kommunens budget innehåller allt från cykelbanor till mångmiljonbyggen som skolor. 2,9 miljarder ska gå till driften nästa år.

Gång- och cykeltrafik är ett prioriterat område inom tekniska nämndens domäner.

Gång- och cykeltrafik är ett prioriterat område inom tekniska nämndens domäner.

Foto: Pär Fredin / TT

Enköping2021-05-11 18:00

På en digital presskonferens på tisdagseftermiddagen presenterade det blågröna styret i Enköpings kommun sitt förslag till nästa års budget. En budget handlar till viss del om att förutspå framtiden. 2022 förutspås innebära hög tillväxt och en ökning av skatteintäkter och generella bidrag på 5,3 procent för kommunen.

Utmaningarna är bland annat den pågående coronapandemin, men också den kraftigt växande befolkningen i Enköping.

– Vi är otroligt attraktiva. Vi hade den sjätte starkaste utvecklingstakten i Sverige 2020, sa kommunalråd Ulrika Ornbrant (C) och påpekade att växandet också ger många möjligheter då det är många som vill hit och att det även ger nya jobb.

Som en följd av växandet pockar investeringar i nya skolor och förskolor på kommunens investeringsuppmärksamhet. När det gäller det nya gymnasiet är processen i gång. Nya förskolor och nya grundskolor (i västra Enköping och i Örsundsbro) kommer därefter.

undefined
Nya gymnasieskolan börjar byggas i höst.

Investeringsplanen för de kommande åren (2022-2026) uppgår till 2,8 miljarder kronor. Om man räknar med de kommunala bolagen handlar det om det dubbla, 5,6 miljarder sammanlagt.

Kommunalskatten föreslås vara oförändrad.

Driftbudgeten för 2022 består av 2,9 miljarder kronor. Störst av nämnderna är utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som får 1 274 miljoner, en ökning med 49 miljoner jämfört med årets budget (vilket är en låg procentuell ökning jämfört med flera andra nämnder).

– Det här är självklart fortsatt prioriterat för oss i den blågröna gruppen, sa Jenny Gavelin (L) om utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Socialnämnden får en större procentuell ökning, från 214 miljoner till 233 miljoner.  Där har försörjningsstödet ökat kraftigt och det ska förvaltningen utreda orsakerna till. Tjänster inom försörjningsstöd och inom arbetet mot våld i nära relation utökas med budgetförslaget.

– Socialnämnden har en väldigt hög belastning idag av inkommande ärenden när det gäller våld i nära relation, sa finanskommunalråd Peter Book (M).

undefined
Våld i nära relationer är ett område som socialnämnden får ökade resurser till att motverka.

Utöver de stora investeringarna, som skolor och även ett nytt reningsverk inom några år, ska tekniska nämnden bygga ut och utveckla infrastrukturen för fotgängare och cyklister. 

Det gäller bland annat tydligare separering av fotgängare och cyklister på gång- och cykelvägarna för att minska olycksriskerna, enligt Kenta Hällbom (MP).

– Gång och cykel är prioriterade transportmedel i det blågröna styret. Vi vill minska biltrafiken in mot centrum, sa Kenta Hällbom.

En annan satsning på oskyddade trafikanter gäller belysning i det offentliga rummet, för ökad trygghet på gator och torg.

Inom upplevelsenämnden är upprustningen av Joar Blå till Kulturhus Joar den stora saken, så stor att den är den största satsningen på kulturen under 2020-talet, enligt Bo Reinholdsson (KD).

– Man kommer att ta beslut om Joar Blå i närtid, förhoppningsvis, sa Bo Reinholdsson.

Det finns en framtida investering till vilken innehållet har blivit mer oförutsägbar som en effekt av coronapandemin, med jobb på distans och mer digitala möten. Det gäller kommunhuset. Frågan är helt enkel vilken sorts kommunhus kommunen behöver.

– Vi håller just nu på och ser över vad framtidens arbetsplats innebär, sa Ulrika Ornbrant.

Den 25 maj ska kommunstyrelsen besluta om förslaget till nästa års budget och plan för 2023 och 2024. Sedan ska kommunfullmäktige avgöra saken på sitt sammanträde den 14 juni.

Budgeten i siffror

Totalt till drift: 2 935 miljoner kronor.

Kommunstyrelse: 176 miljoner. (+4,0 procent)

Miljö- och byggnadsnämnd: 24 miljoner. (+16,8 procent)

Socialnämnd: 233 miljoner. (+8,8 procent)

Teknisk nämnd: 133 miljoner. (+12,7 procent)

Upplevelsenämnd: 153 miljoner. (+2,4 procent)

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd: 1 274 miljoner. (+3,8 procent)

Vård- och omsorgsnämnd: 889 miljoner. (+2,6 procent)

Räddningstjänst: 44 miljoner. (+ 2,1 procent)

Övriga poster: 9 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!