Försäljningen ökar i second hand-butikerna

Sämre ekonomi och ökad milljömedvetenhet gör att försäljningen i second hand-butikerna ökar.

”Vi får in väldigt mycket varor, allt går inte att sälja men det är en spännande skattjakt att ta emot det” säger Lena Spong som tillsammans med Elena Tanase just tagit emot en hel kasse med fina, handbroderade julbonader vid Kupan, Röda korsets second handbutik.

”Vi får in väldigt mycket varor, allt går inte att sälja men det är en spännande skattjakt att ta emot det” säger Lena Spong som tillsammans med Elena Tanase just tagit emot en hel kasse med fina, handbroderade julbonader vid Kupan, Röda korsets second handbutik.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-11-13 19:00

Försäljningen i second hand-butikerna i Enköping går allt bättre. Bistrare ekonomiska tider påverkar men alla butiker tidningen pratat med uppger även att de yngre kunderna blir allt fler.

– Försäljningen går bättre än någonsin. Vi har blivit lite av ett minivaruhus efter att Åhléns lade ner och märker en ny efterfrågan på varor som nålar, band, kontorsvaror, hushållsprylar och porslin, säger Lena Spong, ordförande i Röda korset i Enköping som driver butiken Kupan på Kungsgatan.

Fler ungdomar handlar även i butiken än tidigare.

undefined
Kupan, Röda korsets second hand-butik i Enköping, drivs av ideella krafter. Monica Asplund, Kajsa Olofsson, Elena Tanase, Marie Edström och Lena Spong är några av det 50-tal personer som jobbar med butiken.

– Det är exempelvis modern med stora kavajer, vi märker av att vi fått en yngre publik, säger Lena Spong.

Ett 50-tal personer jobbar ideellt i verksamheten och man ger över en halv miljon kronor i bistånd per år.

Även vid Brödet och Fiskarnas second hand-butik har försäljningen ökat.

– Vi ser en stigande kurva i försäljningen sedan ett och ett halvt år, det är mycket fler yngre personer som kommer hit. Men jag tror inte det bara handlar om sämre ekonomi utan även om miljötänk, säger Eva Nyström, verksamhetsansvarig för Enköpingsbutiken.

undefined
”Vi se en stigande kurva i försäljningen och allt fler yngre personer kommer hit” säger Eva Nyström (th) vid Brödet och Fiskarnas Second hand i Enköping. Stina Saf och Mathilda Ögren jobbar i butiken.

I början av september flyttade butiken till rymligare och ljusare lokaler på Salavägen, gamla Jysk. Det kan givetvis påverka försäljningen.

– Men vi ser samma ökning i butiken i Västerås, säger Eva Nyström.

Brödet och Fiskarna är en ideell förening och överskottet från driften av butikerna går till biståndsprojekt i världen, förra året gav man 1,7 miljoner i stöd till olika organisationer.

undefined
”Mycket av varorna på second hand är helt och nästan nytt, det är en riktig fyndgruva. Tidigare var det kanske lite genant att handla beganat men jag tror inte det är så längre” säger Lydia Wikman som handlade julpynt av Stina Saf på Brödet och Fiskarna.

Lydia Wikman är en av stamkunderna i butiken.

– Jag handlar det mesta på second hand, mest av ekonomiska skäl men även för att det är bra att återanvända. Det här är en riktig fyndgruva och ofta är det bättre kvalitet på äldre prylar, säger Lydia.

På Kyrkogatan har Leyla Alan drivit sin second hand-butik i 15 år. Hon upplever att det blivit mer populärt med second hand bland yngre.

– Jag har alltid haft mycket kunder men det är mer ungdomar nu, de vill ha saker som är lite annorlunda och inte finns i andra butiker, säger Leyla.

undefined
Ingela Pettersson driver Second hand-butik på Källgatan och har ökat försäljningen av vuxenkläder markant.

Ingela Pettersson flyttade sin second handbutik från Örsundsbro till Källgatan i Enköping i början av året och märker en ökad försäljning.

– Det kan ju bero på flytten men jag tror att folk prioriterar annorlunda nu när allt blivit så dyrt. Försäljningen av vuxenkläder till äldre har ökat väldigt mycket men det kommer in mindre med barnkläder, jag tror folk säljer det mer på nätet, säger Ingela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!