Ett helt nytt samarbete kommer att öka beredskapen mot större skogsbränder i Uppsala län.
Det är Länsförsäkringar i Uppsala som i samarbete med Maskinringen i Mälardalen och räddningstjänsten tagit fram ett register över gödseltunnor i länet och även bekostar speciella spolmunstycken till tunnorna som gör att vatten kan spridas effektivare.
– Idén har utvecklats av kolleger på Länsförsäkringar i Östergötland där man byggde om gödseltunnor vid en brand förra våren. Det är ingen avancerad teknik, men effektiv, säger Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar i Uppsala.
Normalt sprutar en gödseltunna ut sitt innehåll bakåt, men vid en skogsbrand blöter det bara vägen som då blir sönderkörd. Med de nya munstyckena kan man spruta vatten åt sidorna, 50 meter ut i terrängen.
Samordningen av de lantbrukare och entreprenörer som har gödseltunnor och som vill vara med i projektet sköts av Maskinringen i Mälardalen. Gödseltunnor är dyra maskiner och det finns bara ett 15-tal i hela länet.
Vid den stora branden vid Sala 2014 ställde många lantbrukare upp frivilligt med sina gödseltunnor och gjorde betydande insatser i släckningsarbetet.
Stefan Håkansson vid Bröderna Håkanssons entreprenad i Torstuna var en av dem som då ryckte ut och som nu ansluter sig till det nya projektet.
– Vi åkte till Sala förutsättningslöst och arbetade i nio dygn med släckningsarbetet. Det var helt galet bitvis, folk som inte varit med på plats förstår inte hur det var, säger Stefan.
Erfarenheten därifrån visar att gödseltunnorna gör störst nytta i arbetet med att begränsa en brand genom att man vattnar de brandvägar som huggs upp i skogen som ska hindra branden från att sprida sig.
– Det är inte i själva brandområdet vi ska vara, vi är duktiga på att transportera och sprida. Det är jättebra att någon tagit tag i det här och samordnar det, säger Stefan.
En gödseltunna kan ta omkring 25 kubik vatten, det motsvarar tre av räddningstjänstens tankbilar. Gödseltunnan kan även fyllas snabbt, på bara tre minuter.
Rickard Westning, chef vid räddningstjänsten i Enköping-Håbo har samordnat övriga räddningstjänster i länet i projektet.
– Det här är en jätteresurs, en växel till i arbetet med skogsbränder. Det är också ett enkelt system som fungerar även om det inte används på flera år, säger Rickard Westning.
Vid länsstyrelsen har en inventering gjorts över vattendrag som är lämpliga att använda vid brandbekämpning.