– Det är ett roligt initiativ från politiker och ledning, med fyra nämnder som går ihop kring arbetet för ett gemensamt ansvar. Att tänka på kommunens bästa och inte bara se till den egna förvaltningen, säger Carl Gynne, brotts- och drogförebyggande samordnare vid Enköpings kommun.
Det handlar om en arbetsmetod där 19 personer från olika verksamheter, exempelvis skola, polis, EHB och socialförvaltningen, lämnar en lägesrapport varje vecka. Utifrån rapporterna får man en lägesbild över situationen i exempelvis olika bostadsområden eller skolor. Är situationen oroande kallar man till möte med berörda parter.
– Tanken är att vi ska fånga upp problem i ett tidigare skede, säger Carl Gynne.
Som exempel tar han ett möte som hölls under våren efter flera rapporter om oroligheter i ungdomsgrupper i ett bostadsområde och en skola. Oberoende av varandra noterade skola, fritidsgårdarna och polis en allmän oroskänsla som var svår att definiera. Vid mötet klarnade dock bilden.
– Vi la ner mycket tid på orosanalysen och den gav en annan bild än den ursprungliga. Det handlade om en konflikt mellan två äldre personer som spred sig till hela ungdomsgrupper och orsakade oro. Vi aktiverade våra resurser och det blev en polisiär fråga där personerna punktmarkerades. Det handlade även om uppsökande verksamhet och samtal med berörda, säger Carl Gynne.
En gemensam insats av skola, fritidsgårdarna och familjens hus som fick ett bra resultat.
Även tidigare hade man troligen kommit fram till samma resultat men det hade tagit betydligt länge tid. Genom samarbetet går man snabbare från ord tillhandling utan att behöva långdragna diskussioner om ekonomi och ansvar.
– Det handlar om struktur och det är ett sätt att få organisationen att bli smidigare, Jag tror det är jätteviktigt att vi fortsätter med det här arbetet. Men det tar tid innan det sätter sig, konstaterar Carl Gynne.
Bland andra kommuner är intresset för arbetsmetoden i Enköping stort.
– Ofta är det de större kommunernas lösningar som lyfts fram. Uppsala har exempelvis en fast enhet som jobbar på liknande vis, men det är svårt att låsa upp resurserna så i en mindre kommun, säger Carl Gynne.
Solweig Eklund (S), ordförande i socialnämnden, var en av initiativtagarna till det nämndövergripande arbetet tillsammans med socialchef Elisabeth Kantor.
– Jag upplever att det är ett bra system, vi har ökat medvetenhet om vikten av att samarbeta tidigt, hjälpa varandra och stärka det förebyggande arbetet, säger hon.
Det nämndövergripande arbetet ingår i den ordinarie verksamheten och ska inte försvinna om det politiska styret ändras.