Salt för de större – sand för de små

Småvägar sandas, de större vägarna saltas, halkbekämpningen varierar på vägnätet i Enköping.

De mindre vägarna i Enköpingstrakten halkbekämpas med sand. Salt kräver en större mängd trafik för att det ska ge bra effekt.

De mindre vägarna i Enköpingstrakten halkbekämpas med sand. Salt kräver en större mängd trafik för att det ska ge bra effekt.

Foto: MONS BRUNIUS

Enköping2022-12-23 20:00

Det blev riktig ishalka på vägarna kring Enköping på tisdagen när regn föll på kalla vägbanor. 

Läsare hör av sig till tidningen och undrar varför man då inte halkbekämpar med salt även på mindre vägar. På exempelvis Boglösavägen halkbekämpar man med salt ner till Lillkyrka men från Lillkyrka och söderut bara med sand.

– Det är en klass fem-väg söder om Lillkyrka och den får vi inte salta enligt avtalet med Trafikverket. Det är mängden trafik som avgör, saltet får inte samma verkan med lite trafik, då är det effektivare med sand, säger Linnéa Wengland, platschef vid Svevia i Enköping som sköter vägarna på uppdrag av Trafikverket.

Vägarna klassas efter trafikmängd, från 1 till 5 där 1 är högtrafikerade vägar som E18, klass 2 är vägg 55 mot Uppsala och väg 70 mot Sala och klass 3 är exempelvis vägg 55 mot Strängnäs och Boglösavägen till Grillby. Dessa vägar halkbekämpas normalt med salt.

Vägklass 4 och 5 (som trafikeras av under 2 000 fordon per dygn) halkbekämpas normalt med sand.

– Det behövs en viss trafikmängd för att saltet ska fungera, det måste röras om annars finns risk för återfrysning. Men saltning handlar även om kostnader och miljöskäl, säger Joel Asplund, projektledare vid Trafikverket.

Vid Svevias vägstation i Enköping har man ständig kontroll på väderleken som styr insatserna. Till julhelgen är det dock svårt att sätta en prognos.

– Vi får se vad som händer, det kommer troligen in ett högtryck så det blir kallare. Det är bättre ur väghållningssynpunkt, säger Linnéa Wengland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!