Så vill politikerna prioritera byggena

Hur ska kommunen prioritera? Skola i väster först, tycker Ulrika Ornbrant (C). Kommunhus får vänta, anser Jesper Englundh (S).

Jesper Englundh (S) och Ulrika Ornbrant (C) kommenterar kommunens miljardinvesteringar.

Jesper Englundh (S) och Ulrika Ornbrant (C) kommenterar kommunens miljardinvesteringar.

Foto: Anders Jagemo, Lotta Lille / arkiv

Enköping2020-07-11 16:00

Häromdagen berättade EP om listan över planerade investeringar i Enköpings kommun. I nämndernas investeringsplaner ingår investeringar på över nio miljarder kronor. Om allt byggs skulle den årliga kostnadsökningen hamna på 483 miljoner kronor.

Till de stora objekten i investeringsplanerna hör nya gymnasiet, som ska tas i bruk 2024 och kostar cirka 550 miljoner kronor, ett nytt kommunhus: 275 miljoner, ny grundskola i västra Enköping: 360 miljoner, ombyggnad av Joar/bibliotek till kulturhus: 200 miljoner, med mera.

Hur ska kommunen prioritera?

– Vi kommer att behöva göra prioriteringar och vi får börja med det som är lagstadgat, säger kommunalråd Ulrika Ornbrant (C).

– En skola på väster är prioriterat för mig. Förutom det står Joar (kulturhus/bibliotek) näst på tur, säger hon om vilka objekt som hon prioriterar.

Den lagstadgade verksamheten, att se till att det finns skola, förskola, och dylikt, får alltså komma i första hand för Ulrika Ornbrants del.

– I övrigt får vi beta av det i den takt vi kan. Vi får inse att det inte går att göra investeringarna i den takt som hade hoppats på. Nu handlar det om att i första hand se till att vi klarar våra åtaganden, säger Ulrika Ornbrant. 

Oppositionsråd Jesper Englundh (S) efterlyser tydligare styrning från politiken när det gäller kommunens investeringar. Kommunhuset kan definitivt vänta, anser S.

– Vi har satt ner foten om kommunhuset. Vi ser att vi inte kan prioritera det just nu och öka kostnaderna. I så fall kommer vi att ta pengar från välfärden, säger Jesper Englundh.

Skolor och förskolor måste däremot byggas.

– Vi måste ändå möta behoven vid inflyttning, så att vi får ökade intäkter, säger han.

Det är framförallt inom tekniska nämndens sfär Englundh vill se mer styrning från politiken.

– Jag tycker att vi behöver ha en större politisk kontroll över tekniska nämndens investeringar. Många bäckar små blir mycket pengar, säger Jesper Englundh.

– Sen är det inte vi politiker som ska säga vilken väg som ska rustas upp. Men när det handlar om rena ambitionshöjningar måste vi politiker vara med i den diskussionen, säger han.

 En av objekten i upplevelsenämndens investeringsplan är en multihall i nuvarande badhuset för 170 miljoner kronor.

– Det är en typ av investering som kan komma att prioriteras ner. Då är det viktigare att få en fullstor idrottshall på Västerleden, säger oppositionsrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!