Skolledningen på Westerlundska gymnasiet har haft en dialog med eleverna inför avslutningen den 5 juni. Årets student blir inte så som eleverna har önskat, då man måste ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning.
– Vi har förstått att det viktigaste för studenterna var flakåkningen, säger Daniel Hellström som är tillförordnad rektor.
Men det blir inga studentflak. Transportstyrelsen medger inte den möjligheten i år.
Eleverna var först inne på att bara ha mösspåtagning och skjuta på studentfirandet till i augusti, men det kan mycket väl hända att restriktionerna är lika omfattande i augusti som de är nu.
– I stället blir det mösspåtagning och student på samma dag, berättar Daniel Hellström.
Dagen på gymnasieskolan inleds med mösspåtagning i små grupper/klasser. Sedan blir det fotografering och stipendieutdelning, allt kommer att ske klassvis. Portionsförpackade studentmåltider kommer att serveras på olika platser. Daniel Hellström ska spela in ett tal som kommer att spelas upp.
Firandet avslutas med utspring, en ny företeelse på Westerlundska gymnasiet, som har traditionen att ha ett studenttåg.
Utspringen kommer att spridas ut i tid och plats, för att undvika folksamlingar. Max två anhöriga per student och särskilt anvisade platser att stå på är förutsättningar som gäller för dem som vill titta på sina studenter.
– Polisen har sagt att de kommer att gå in och bryta avslutningsfirandet om de ser att de reglerna inte hålls, säger Daniel Hellström.
Han och Maria Johansson, administrativ chef på gymnasiet, hoppas att anhöriga respekterar förhållningsreglerna. Dessutom förutsätts åskådarna ta med sig sina studenter och lämna skolan direkt efteråt, för att inte så många människor ska samlas på samma plats.
– Vi ska hjälpa studenterna att göra det så festligt vi kan, utefter de restriktioner som finns, säger Maria Johansson.
– Det här är elevernas dag. Det är så mycket som har tagits från dem, så att då måste vi lyssna på dem, säger Daniel Hellström.
Information om vad som gäller kommer att gå ut till föräldrarna från skolan.
– I backspegeln kommer årets studenter på Westerlundska gymnasiet i varje fall att se att de fått en avslutning, säger Daniel Hellström.
Eleverna i årskurs ett och två får däremot ingen sedvanlig avslutning i kyrkan.
– Treorna har varit vår prio ett, säger Daniel Hellström.