Under onsdagen beslutade Attunda tingsrätt att företaget Kungsängen Produktion AB, som tillverkar sängar i Enköping, får igenom sin ansökan om företagsrekonstruktion. Alternativet var att företaget skulle tvingas ansöka om konkurs utifrån skuldläget.
Kungsängen är en stor arbetsgivare som, enligt rekonstruktören Lars-Henrik Andersson på Cirio advokatbyrå, har mellan 180 och 200 anställda. Nu är det hans uppgift som företagsrekonstruktör att presentera en plan för hur bolaget ska kunna överleva fortsatt.
Vad händer nu när det blir en rekonstruktion?
– Vår inställning är att det är business as usual. Rekonstruktionen är delvis till för att rensa balansräkning på det sätt det behövs. Men det kommer vara verksamhet som vanligt mot kund, säger Lars-Henrik Andersson.
Vid en rekonstruktion blir personalens löner utbetalda via den statliga lönegarantin.
Kommer personalen på Kungsängen få sin lön utan förskjutningar?
– Vi är ju vana att hantera det, så jag ser inga problem. Lönen ska ut på måndag nästa vecka. Vi använder de lönesystem som redan finns i bolaget och beslutet är fattat att lönerna ska komma ut i början av nästa vecka. Det är Länsstyrelsen som gör själva utbetalningen, men det finns en smidig lösning mellan Länsstyrelsen och de byråer som hanterar sånt här.
Kungsängen får under rekonstruktionen en paus från de fakturor som ligger i bolaget på rekonstruktionsdagen, men måste göra rätt för sig med alla nya åtaganden som kommer under rekonstruktionstiden. En långsiktig plan för verksamheten ska läggas fram för borgenärerna, de som bolaget har skulder till, och redan i början av oktober är ny tid utsatt i tingsrätten som på onsdagen godkänt bolagsrekonstruktionen.
Skrivs alla skulder av i en rekonstruktion?
– Nej, det var förr i tiden. Nu finns inga gränser var sig uppåt eller nedåt. Allt beror på hur rekonstruktionsplanen kommer att se ut och det vet vi inte än. Det är ett förankringsarbete med borgenärerna om vad som är en rimlig nedskrivning. Det blir ett pusslande innan vi går in i själva rekonstruktionsfasen. De leverantörer och samarbetspartners som vi har kontakt med är alla positivt inställda och vill Kungsängen väl. De vill att de ska komma ut på andra sidan som ett starkare bolag, säger Lars-Henrik Andersson.
Kungsängen har butiker runt om i Sverige som innebär en stor hyreskostnad. Första månadens hyra ingår i rekonstruktionsplanen. Därefter måste Kungsängen betala för de hyresavtal som de vill fortsätta med.
Kommer kunder att få sina beställda sängar?
– Gentemot kund ser jag inget problem. Det jag ser är att verksamheten i fabriken i Enköping kommer fortsätta som vanligt. Det kommer vara diskussion med leverantörer, men de har en väldigt upparbetad och bra dialog främst med det estniska bolaget som levererar delar i sängarna. Så jag ser för närvarande ingen stoppsträcka, även om jag inte kan lämna några garantier. Men det är en del av mitt jobb här i början och se till att allt flyter på.
Enligt företaget kommer lämnade garantier på sålda produkter fortsätta att gälla för kunderna. Och för personalens del kommer deras anställningar att fortsätta som tidigare under tiden för rekonstruktionen. Löner kommer betalas ut och alla försäkringar för de anställda fortsätter gälla, garanterar Lars-Henrik Andersson.
Vad händer här näst?
– 3 oktober är det ett möte med borgenärer där tingsrätten beslutar om man ska fortsätta med rekonstruktionen eller inte. Det ligger som ett obligatoriskt första möte. Rekonstruktionsplanen läggs något senare, och jag inte säga när, men vi försöker genomföra det så snabbt som möjligt, säger Lars-Henrik Andersson.