Så ska övergödningen bekämpas

Vattenkvalitén i Enköpingsån och Örsundaån ska förbättras och kommunen har nu anställt en vattenrådgivare.

Enköpingsån och Örsundaån är övergödda vattendrag och Cassandra Telldahl Bjelkelöv ska nu stötta lantbrukarna i åtgärder för att minska övergödningen.

Enköpingsån och Örsundaån är övergödda vattendrag och Cassandra Telldahl Bjelkelöv ska nu stötta lantbrukarna i åtgärder för att minska övergödningen.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2019-03-20 17:00

Cassandra Telldahl Bjelkelöv från Bro har hunnit jobba i drygt en månad som kommunens nya vattenrådgivare där hon ska stödja lantbrukare i arbetet med åtgärder som ska minska näringsläckaget i vattendragen kring Enköping.

– Alla vattenförekomster som går ut i Mälaren går även ut i Östersjön och det påverkar miljoner människor, säger Cassandra som är utbildad agronomekonom och har ett stort hästintresse.

Intresset för lantbruksnäringen har kommit via hästarna.

– När jag såg tjänsten kändes det självklart att söka den, säger Cassandra som inte bara ser övergödningen som ett miljöproblem utan även ur ett ekonomiskt perspektiv, som ett slöseri med resurser som inte gynnar lantbrukarna.

Syftet med projektet är att hjälpa lantbrukare med exempelvis den administrativa delen eller med rent konkreta åtgärder för att minska näringsläckaget.

– Det kan gälla tillståndsansökningar, rådgivning eller att anlägga fosfordammar, säger Cassandra.

Genom projektet ska nya, långsiktiga arbetssätt utvecklas, bland annat genom det lokala engagemanget.

– Lantbrukarna är kunniga och engagerade inom sin bransch och har god kännedom om sina marker. Jag hoppas att kunna se vilka behov de har genom diskussioner med dem, säger Cassandra.

Övergödningen av vattendragen är ett stort problem och enligt vattenmyndighetens klassning har Örsundaån och Enköpingsån inte god ekologisk status.

– Men det är inte unikt för regionen. Det är inte heller enbart lantbruken som påverkar vattenstatusen, dagvatten, företag, hästnäringen och avlopp bidrar också, säger Cassandra.

Åtgärderna för att förbättra vattenkvalitén behöver inte vara så omfattande, rätt dikesskötsel och strukturkalkningar räcker långt. Anläggande av våtmarker och fosfordammar är lite större, men effektiva projekt.

Cassandra ser även gärna att det bildas vattenråd för de olika vattendragen, så som det gjorts för Sagån. Syftet med vattenråden är att verka för en bättre vattenkvalitet, men arbetssättet skiljer sig mellan länen.

– Vattenråden i Västmanland fungerar väldigt bra och där är många lantbrukare aktiva. Men även andra kan delta, som fiske- och fågelintressen, företagare eller tjänstemän, säger Cassandra.

Under våren kommer kommunen att hålla två informationsträffar om projektet.

Projektet genomförs med bidrag från Havs- och vattenmyndigheten och ett tiotal kommuner har fått stöd för ett stärkt lokalt åtgärdsarbete.

Projektet

20 projekt i Sverige får totalt nästan 37 miljoner kronor i bidrag för att under tre år utveckla nya arbetsformer i vattenvården.

Projektet är en del av regeringens utökade och fleråriga satsning på rent hav som beslutades om 2018.

Övergödning är ett utbrett problem i våra sjöar och vattendrag. Det försämrar vattenkvaliteten och kan i vissa fall orsaka syrebrist. till en ökad produktion av växtplankton och alger (algblomning) och minskar den biologiska mångfalden.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om