Med en växande vildsvinsstam ökar skadorna inom jordbruket och i trafiken i länet vilket EP uppmärksammat i en tidigare artikel.
För att få ner skadorna i jordbruksmark och antalet trafikolyckor till acceptabla nivåer har länsstyrelserna fått i uppdrag av regeringen att revidera de regionala förvaltningsplanerna för vildsvin.
– Planen ska anpassas till mätbara mål. Vi vill halvera både antalet viltolyckor och kostnaderna för skador i jordbruket, säger Lars Plahn, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.
Ansvaret för vildsvinsstammen är reglerat i jaktlagen och det är markägare och jakträttsinnehavare som ska se till att stammarna är lagom stora.
Men stammen är svår att förvalta, den har en stark tillväxt, djuren är skygga och nattaktiva och rör sig över stora områden.
– Det kräver både kompetens, tid och samarbete mellan markägare, säger Lars Plahn.
Problemet är också att åsikterna varierar om vad som är ”lagom” storlek på stammen.
Även om det skjuts mer vildsvin är det lite av köttet som når handeln och konsumenterna. Enligt de nuvarande regler får jägarna bara äta köttet i det egna hushållet eller lämna det på speciella vilthanteringsanläggningar.
I regeringens ”vildsvinspaket” har flera myndigheter fått i uppdrag att ge konsumenterna större tillgång på vildsvin som livsmedel. Hanteringen av vildsvinskött ska förenklas.
En ny lagstiftning ska göra det möjligt för jägarna att sälja vildsvinskött direkt till konsument.
– Man ska kunna sälja tio vildsvin, förutsatt att man är registrerad jägare och har en utbildning, livsmedelshanteringen måste vara säker, säger Mattias Åsander, områdeschef på Livsmedelsverket.
Ett system med subventioner för trikin- och ceciumanalyser och hantering av riskavfall ska även redovisas till regeringen senast 1 december i år.
– Tanken är ett administrativt enkelt system där man kan följa köttet från skog till bord och där subventionerna betalas ut automatiskt till jägarna som lämnar in proverna, säger Mattias Åsander.
Testerna beräknas kosta staten mellan 10 och 15 miljoner per år men det kan bli mer om avskjutningen och testerna ökar.
När förändringarna kan träda i kraft i praktiken är ännu oklart.
– Regeringen måste först ge en myndighet uppdraget och pengar för att handlägga exempelvis subventioner. Lagstiftningen är också komplex och lagförslaget måste förankras i Bryssel, säger Mattias Åsander.