Så mycket tjänar ungdomarna på kommunens sommarjobb

Nu har ansökningarna till kommunens sommarjobb börjat sammanställas. I år är det 649 ungdomar som sökt arbete hos kommunen som bara kan erbjuda 180 platser.

Ungdomar som arbetar i rabatterna längst Enköpingsån.

Ungdomar som arbetar i rabatterna längst Enköpingsån.

Foto: Anders Forngren/arkiv

Enköping2023-04-16 05:00

Kommunen kan erbjuda 180 arbetstillfällen för de 649 ungdomarna som sökt årets tjänster. För att få en jämn fördelning mellan platserna har kommunen ett system som lottar ut arbetsplatserna till de arbetssökande ungdomarna.

– I systemet finns det en lottningsprocess som tar in faktorer, så som kön och ålder för att det ska bli så rättvist som möjligt. Vi lottar rakt av, det blir för svårt annars, säger Amelie Laurin, administratör på kommunala aktivitetsansvaret (KAA), och fortsätter:

– De skickar in ansökan med ett personligt brev sen blir de utlottade utifrån kriterierna, sen matchar vi ihop de som sökt med jobben de har sökt.

Kommunen erbjuder olika typer av sommarjobb. Enligt Laurin är det främst inom förskolor man erbjuder tjänster under sommaren, men också inom vården. Just inom vården har det varit svårt för många arbetsplatser att ta emot sommarjobbare under pandemin, men det de börjar komma tillbaka. 

Bland övriga arbetsplatser finns balnd annat Fjärdhundrabadet, Pepparotsbadet och Bangolfklubben. Amelie Laurin berättar att det utöver det finns lite ströplatser i exempelvis köket på Westerlundska gymnasiet.

– Det är väldigt spritt faktiskt, det är roligt, säger Laurin.

Inför i år har det tillkommit några nya arbetstillfällen som kommunen kan erbjuda, bland annat campingen i Bredsand som numera drivs i kommunal regi. Utöver campingen kommer även fritidsbanken ta emot sommarjobbare i år.

– Det trillar in nya platser varje år och det tycker jag är jätteroligt. Sen trillar det bort några varje år för att de kanske inte kan ta emot några sommarjobbare just det året. Det är två nya platser för i år, det tycker jag är jättespännande.

Men ungdomarna ska också ha betalt förstås, och lönerna skiljer sig markant beroende på hur gammal man är. De yngsta arbetstagarna, de som fyller 16 i år tjänar 76 kronor i timmen, 17-åringarna 86, och 18-åringarna 101, men de som fyller 19 i år tjänar hela 123 kronor i timmen. Lönerna bestäms efter HR direktiv, vilket innebär att lönerna också justeras efter samma direktiv varje år beroende på löneutvecklingen.

– Efter man fyller 18 år lönen betydligt högre. Det är där själva glappet kommer. Lönerna bestäms efter HR direktiv för lönenivåer, säger Laurin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!