Vid årsskiftet slutbesiktigades det nya familjebadet och i mars öppnade anläggningen för bokade besök.
Som EP berättade i våras kom det i april en eftersläpande faktura från entreprenören Cobab på sex miljoner. Kostnaden rörde infrastrukturen men några närmare detaljer om vad det var som blivit så mycket dyrare framgick inte. Redan då hade budgeten på 380 miljoner överskridits med 35 miljoner.
Fastighetschefen Katarina Härner berättade att hon inte hört något om att projektet skulle bli ytterligare sex miljoner dyrare, trots att hon haft täta avstämningar med entreprenören. Den entreprenadform som användes, samverkansentreprenad, ska fungera så att beställaren (kommunen) och utföraren (Cobab) gemensamt ska hitta bästa lösningar och komma överens om rimliga prisnivåer. Tanken är att båda parter ska veta vad allt kostar.
Kommunen kopplade in sin advokat och tekniska nämndens ordförande Tomas Rådkvist (MP) sa i EP att han var beredd att dra saken till domstol om Cobab inte preciserade vad de sex miljonerna omfattade.
Nu har kommunen fått besked. Allt handlar om åtgärder som är kopplade till Skvalbäcken. Delar av åtgärderna hade entreprenören redan tagit betalt för. Men det hade gjorts mer åtgärder än kommunen kände till.
– Vi har fått en redovisning på detta och godkänt den, säger Katarina Härner.
När Skvalbäcken svämmade över trängde vatten in i källaren på anläggningen som då höll på att byggas. Pumpar fick installeras och när det stod klart att det inte var en tillfällig höjning av vattennivån tog man beslut om att valla in ån. Man behövde också göra reparationer på sånt som vattnet förstört.
Katarina Härner säger att det finns flera orsaker till att vattennivån i bäcken höjts. Enköpings växer, allt fler ytor hårdgörs och allt mer dagvatten måste rinna ut genom Skvalbäcken. Även klimatförändringarna bidrar till den allt högre vattennivån.
Är detta inget man tänkte på när man bestämde placering av badet?
– Det som hänt med Skvalbäcken har hänt på senare tid och det gick inte att förutse. Det finns ju byggnader på andra sidan som inte haft några problem. Det man tänkte på var den dagvattenfördröjning som anlades, som skulle hindra att allt dagvatten åkte ut på en gång. Någon simulering framåt gjordes aldrig, säger Katarina Härner.