Så löser krögarna julborden i coronatider

Corona präglar årets julbord. Någon ställer in helt och hållet. Andra har julbord, men omgärdade av försiktighetsåtgärder.

Robert Edman, kökschef på Hotel Park Astoria, berättar att restaurangen kommer ha en femrätters julmeny.

Robert Edman, kökschef på Hotel Park Astoria, berättar att restaurangen kommer ha en femrätters julmeny.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-11-01 07:00

På Hamnmagasinen har man valt att ställa in helt och hållet. "Vi känner att vi inte kan garantera er säkerhet och vill inte ta några risker", står det på restaurangens Facebooksida.

Restaurant Golfen vid Enköpings golfbana har julbord, men med annorlunda upplägg än forna jular. Krögaren Daniel Di Grazia berättar att restaurangen tidigare år har tagit in 120 gäster till en sittning kring julbordet. I år begränsas antalet till max 80.

– Om man jämför med ett vanligt år sprider vi ut sällskapen mer över tid och har även längre tid per sittning, säger Daniel Di Grazia.

undefined
Daniel Di Grazia, krögare på Restaurant Golfen, berättar att restaurangen kommer att dela upp julbordet på fyra olika stationer.

Tidigare års julbord på Restaurant Golfen har maträtterna dukats upp på ett enda långt bord. I år blir det separata serveringsbord utplacerade som fyra olika stationer.

– Det minimerar risken för kö, säger Daniel Di Grazia.

Dryckerna kommer att serveras från en dryckesvagn vid borden.

Krögaren ser trots de yttre omständigheterna hoppfullt på årets julbordssäsong.

– Vi har faktiskt väldigt mycket bokningar, trots corona. De som inte har bokat är kommunala institutioner och liknande, säger Daniel Di Grazia.

På Hotel Park Astoria har man valt ett annat upplägg för julmaten. Kökschefen Robert Edman berättar att det blir klassiska och julinspirerade rätter, men inte ett vanligt julbord. I år kommer en femrätters julmeny att serveras vid borden.

– Gästerna får allt serverat vid bordet. Man kan inte ha folk gående på en buffé nu, säger Robert Edman med tillägget och undantaget att desserten kommer att serveras som buffé.

Han räknar dock med att man kommer att kunna undvika trängsel vid dessertbordet.

Jämfört med tidigare år tar även Park Astoria emot färre gäster per datum.

– Det blir väl på ett sätt lite gemytligare i år, tror kökschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!