Invasion eller inte? Råttexperternas råd till Enköping

Råttor finns där det finns människor.
Det värsta är att de är smarta – råttorna alltså.
Och därför inte så enkelt kan luras in i fällan.

En råtta fångad på bild i Enköping vid ett tidigare tillfälle.

En råtta fångad på bild i Enköping vid ett tidigare tillfälle.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Enköping2024-11-14 17:00

EP har rapporterat om att Walters kaffebar i Enköping har stora problem med råttor. Enköpings kommun bedömer den sanitära olägenheten som så stor att kaféet måste betala ett löpande vite på 10 000 kronor i månaden om det inte åtgärdas.

Men hur stort är egentligen råttproblemet i Enköping?

Förra året hade Anticimex ungefär 400 råttsaneringar i Enköpings kommun. I år har företaget haft en liknande mängd saneringar i området.

– Det ser nog ut så genom åren, för att det blir inga jättestora svängningar när det gäller råttor, säger Joakim Olsson, regionchef på Anticimex i Mälardalen.

Till skillnad från problem med möss är råttproblem lika stora året runt. Mössen däremot letar sig inomhus när det blir höst och kallt. Vi är just nu mitt inne i högsäsongen då skogsmöss försöker flytta in i människors hus inför vintern.

En sak som kan medföra att råttor ökar kraftigt på en plats är när det byggs nytt eller rivs i området.

– Då kan man se att det strömmar till, för att råttor vill ha lugn och ro. Stör man deras boplatser flyttar de och byter boplats. Det är vid sådana tillfällen som det kan synas fler råttor, förklarar Joakim Olsson.

Generella råd för att slippa objudna råttor är att täta till alla tänkbara ingångar och inte bjuda råttorna på något ätbart. Sådant som fallfrukt, fågelmat samt kvarglömda matrester utom- och inomhus är mums för gnagare.

– Det gäller att stänga dem ute helt enkelt, säger Joakim Olsson.

– Ta till exempel soprum. Om det är lite glipor blir det rena festen för råttor, som kan ta sig in och få i sig käk, säger han.

undefined
Joakim Olsson, regionchef för Anticimex Mälardalen.

Till skillnad från möss lever råttor ofta i smutsiga miljöer, som i avlopp.

– Det finns en större risk för smitta plus att råttor gör större skada än möss, säger Joakim Olsson.

– Ett problem med råttor jämfört med möss är att råttorna är ganska smarta. Sätter du ut en fälla kan det vara ganska svårt, för råttor är jäkligt misstänksamma och ser de någonting nytt går de inte på det, berättar Joakim Olsson.   

Quality Detection Dogs bekämpar också råttor. Till verktygen som företaget använder sig av vid sin råttbekämpning hör råtthundar och illrar. För närvarande har Quality Detection Dogs en hel del uppdrag i lantbruk och stall på Enköpings landsbygd.

I somras fick företaget i uppdrag att fånga råttor på Korsängsfältet åt Enköpings kommun. Uppdraget har avslutats och vd:n Mona Ghalayini berättar att hon för någon månad sedan var förbi på platsen och vid det besöket kunde hon konstatera att råttproblematiken på Korsängen kvarstår.

– De hittar fortfarande råttor där, framförallt i skogspartierna närmast bostäderna. Men det ser inte att vara ett katastrofläge, då när jag var där, säger Mona Ghalayini.

Råttor trivs väldigt bra i människors sällskap.

– Där det finns människor, där det finns mat och där det finns skydd finns det råttor, säger hon.

undefined
Mona Ghalayini som är bosatt i Enköpings kommun är vd för Quality Detection Dogs.

Mona Ghalayini tycker att det är viktigt att tänka på helheten när råttor bekämpas för att få en långsiktig lösning på problemet.

– Var kommer råttorna ifrån? Jo, de flesta råttorna kommer från avloppen och det är där vi kan göra några åtgärder och blockera dem, så att de inte kan komma upp helt enkelt. Har man ett område med stora problem kan vi säkra i varje fall det området, säger hon.

– Det hjälper inte att bara jaga dem om du faktiskt inte hittar var de kommer ifrån, för att då kommer det bara att komma nya råttor, säger Mona Ghalayini.

Undvik råttdans på bordet

En brunråtta blir mellan 20 och 30 centimeter lång, utan svans. Ungarna blir könsmogna vid 2-4 månaders ålder och det gör att de kan föröka sig snabbt. I teorin kan ett enda par råttor ge 800-1 000 ungar på ett år.

En råtta kan ta sig genom ett hål som bara är 2 centimeter. Råttor simmar bra och kan hoppa cirka en meter utan ansats. De är skickliga klättrare och kan ta sig flera meter på lodräta ytor, som i exempelvis avloppsrör.

Råttorna gräver gångar där de förvarar sin mat, som gärna kan vara rester och sopor som människor lämnar ifrån sig.

För att undvika råttproblem:

Lämna inte mat framme.

Håll rent i vind och källare.

Säkra golvbrunnar så att råttor inte kan ta sig upp där.

Täta genomföringar, som till exempel under diskbänken.

Laga hål i fastigheten och använd metallnät för att stoppa råttorna.

Klipp ner växtlighet vid fasaden.

Stapla inte föremål, ved eller annat intill fasaden.

Se till att det är lock på sopbehållare och att soprum är tätade.

Kompost bör placeras långt från huset.

Plocka bort fallfrukt och annat ätbart, som fågelmat. 

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!