– Vi har haft en otrolig utveckling. Som bransch har vi trots allt gynnats av pandemin, vi har aldrig varit med om något liknande. Sammanlagt har vi anställt mellan 15-20 nya medarbetare och så brukar det inte se ut, säger Jaana Berglind, Willys Enköping.
De stora intäkterna till trots har butiken i Enköping stött på utmaningar. Det gäller inte minst inskolningen av den nya personalen.
– Det tar tid att komma in i arbetet. Självklart är det främst positivt att få in nya människor, men i vanliga fall brukar det ske i omgångar till sommaren eller hösten, nu har det varit ett ständigt pågående arbete. Samtidigt är det kul att hjälpa branscher som haft det tufft, vi har fått medarbetare från restauranger och hotellnäringen, säger Jaana Berglind.
Under pandemin har det kommit nya restriktioner som matbutikerna i Sverige fått anpassa sig till. För Willys i Enköping har det underlättat att företaget satsat på en sammanhållen strategi.
– Anpassningarna har varit tuffa, men för oss har det varit tryggt att vara ett kedjeföretag. Willys har arbetat så att alla butiker göra likadant och får till det samtidigt. När vi installerade plexiglaset vid kassorna var vi bland de första i Sverige. Då fattades beslut centralt om att Willys 200 butiker på fem dagar skulle ha satt upp dem och så blev det, säger Jaana Berglind.
Inkomsterna har ökat för fler livsmedelsbutiker i Enköping. Stora Coop Forum arbetat mycket med att få människor att följa restriktionerna. Samtidigt har de märkt att kunderna planerar sina köp mer.
– Försäljningen är bättre, men det är färre kunder som kommer in. Trängseln har varit den största utmaningen. De flesta följer rekommendationerna, men ibland kan det komma in ungdomsgäng på åtta personer där bara två ska handla. Då försöker vi säga till, säger Johan Lundberg, butikschef Coop Forum.
I början av pandemin märkte butiken att människor bunkrade varor. Det var också tydligt att kunderna undvek salladsbaren och varor som färskt bröd och lösviktsgodis. Nu ser Johan Lundberg att pandemin i första hand påverkar online-handeln.
– Vi har upp till 35 ordrar på internet om dagen, vissa är jättestora och tar lång tid att plocka ihop. Även om det är ganska nytt för oss har vi tak för att växa. Fler och fler upptäcker hur smidigt det är att handla online och vi skulle kunna ta emot 45 ordar om dagen, säger Johan Lundberg.
Den stora ökningen av att handla mat på ett icke-traditionellt sätt har även påverkat ICA Maxi i Enköping.
– Försäljningsmässigt har det senaste året varit bra, men vi har också dragits med kostnader. Eftersom fler beställer mat på internet har vi behövt större bemanning. Vi har också köpt in en kylbil. Det kräver mer av personalen att plocka varorna åt kunderna i butiken, det är tidskrävande och mindre lönsamt, säger Johan Borg, ICA-handlare.
Jämfört med året innan har ICA Maxi haft en positiv utveckling i försäljningen. Enligt Johan Borg har personalen varit beundransvärda.
– De har ställt upp och gjort allt de kunnat. Samtidigt har sjukdomstalet vuxit vilket också ökat kostnaderna. Vi har anställt totalt 20 personer och vi har alla fått lära oss att ställa om och arbeta mer för onlinekonsumtion. Framöver förbereder vi oss för att det kommer fortsätta och att vi kanske inte går tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Johan Borg.