Samtliga delar i översiktsplanen har ändrats från att det var ute på samråd för ett knappt år sedan, till det att det nu ska ut på granskning. Planförslaget har ett uttalat specifikt fokus mot kommunens mindre tätorter och landsbygden – snarare än centrala Enköping.
Under flertalet informationsträffar kom mängder av synpunkter in till kommunen. De har sammanställt dessa och i vissa delar skruvat på planförslaget.
I Fjärdhundra inkom önskemål om att skolan ska bevaras och utvecklas. Kommunen svarar att Fjärdhundraskolan har goda möjligheter att ta emot fler barn när bostadsbeståndet växer, vilket stärker möjligheterna för skolan att finnas kvar på orten. Dessutom innehåller planförslaget ett förslag till ny förskoletomt.
Under samrådsperioden finns också skolbarn i årskurs sex på de olika orterna lämna sina synpunkter. I Fjärdhundra gick åsikterna kring fler bostäder isär. Ett par barn såg positivt på det, medan några andra tycker det är lugnt och tyst som det är nu.
Invånare i Grillby uttryckte oro för att bebyggelse när bensinmacken kan äventyra dess framtid. Även kommunen delar bilden av mackens vikt och utvecklingen ska anpassas så den inte påverkas. Allra flest synpunkter inkom gällande trafikfrågor i Grillby. Under torsdagskvällen arrangerades ett möte med extra fokus mot trafikfrågorna på orten.
Kommunen fick in en stor mängd synpunkter gällande jordbruksmark under samrådsperioden och vikten att bevara den. Kommunen menar att deras grundinställning är att brukningsvärd jordbruksmark inte ska tas i anspråk för exploatering annat än i undantagsfall.
Det inkom synpunkter angående jordbruksmarken bland annat i Hummelsta. Där meddelar kommunen att det till viss del redan finns en beslutat detaljplan, men de har också utökat sina principer i markanvändningskartan. Invånare önskar ny gång- och cykelväg för att binda ihop Enköping med Västerås. Det finns redan förslag på detta från Hummelsta mot Västerås, efter att kommunen identifierat det som ett prioriterat behov.
Bygdens barn önskar fler samlingsplatser, vilket kommunen passat vidare till rätt instanser.
I Lillkyrka inkom förslag på att utöka invånarantalet med 1500-2000 personer så det finns möjlighet att skapa matbutik och bättre service. Enköpings kommun skriver att den ursprungliga bedömningen står fast och har inte utökat med fler ytor för bostadsutveckling.
Barnen är positiva till en kiosk i centrum, men även där finns det önskemål att fler ska bo på orten.
Liksom i Grillby, så stod trafiksäkerhet i fokus även i Skolsta, men också utveckling av gång- och cykelvägar. Ansvariga på kommunen delar synpunkterna, men det rör främst saker som inte hanteras i en översiktsplan och flera synpunkter har överförts till lämplig instans.
Planer på att bygga ut skolan delar de som går där i dag. Somliga ser det som positivt, medan någon annan tycker det är en dålig idé. Fler butiker önskas av en elev i sexan.
Örsundsbroskolan stod i fokus när invånare där hade frågor kring dess framtid. Maxkapaciteten för eleverna är nådd och det finns därför påbörjade planer från kommunen att ersätta skolan med nya byggnader 2027. Dessutom vill Örsundsbrobor ha fler mötesplatser, vilket kommunen meddelar kommer gå att skapa i ortens centrala delar.
Flera elever uppskattar idén om fler affärer och tågstation på orten. Men det fanns också de som inte vill ha järnväg.
Under fredagen inleds granskningsperioden för översiktsplanen, som sedan pågår fram till 24 januari 2025.