Ta en tjuvtitt i nya Westerlundska gymnasiet

Här har ni det nya Westerlundska gymnasiet. EP:s läsare får tjuvkika på det största skolbygget någonsin i Enköping. Till finesserna hör en hopfällbar läktare i den mäktiga aulan.

Enköping Peab

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-03-12 05:00
undefined
Rektor Daniel Hellström tittar drömmande på den nya skolan som snart är inflyttningsklar.
undefined
Entréhallen är ljus och luftig.
undefined
Daniel Hellström i kemisalen som liksom övriga specialsalar har skräddarsytts efter lärarnas önskemål.
undefined
Programrektor Martina Ericson, kommuikatör Therese Pettersson på Peab, rektor Daniel Hellström och projektansvariga Daniel Eriksson på rundtur i nybygget-
undefined
Totalt åtta dragskåp finns i kemisalen.
undefined
Här lämnar vi kemisalen.
undefined
Innergårdarna ser inbjudande ut.
undefined
Här är vi uppe på översta planet i nya gymnasiet.
undefined
Daniel Hellström och Martina Ericson framför sin nya arbetplats.
undefined
Aulan har uppemot åtta meters takhöjd.
undefined
377 stolar går att fälla in och ut i aulan. Utöver det får 223 andra sittande plats.
undefined
Utsikt från den utfällbara läktaren i aulan.
undefined
Läktaren när den är utfälld.
undefined
Aulan, med en areal på 496,5 kvadratmeter, kommer även att hyras ut extern.
undefined
Välkommen till matsalen. Här hämtas maten av eleverna.
undefined
Tillagningsköket är toppmodernt och utöver till skolan kommer mat till äldreboenden att tillagas här.
undefined
Den blivande skolgården förses med bland annat amfiteater. Det bruna ska bli grönt gräs.
undefined
En av innergårdarna sedd från ovan.
undefined
En föreläsningssal eller bara en plats att hänga på i anslutning till biblioteket.

Nu håller bygget av Westerlundska gymnasiet verkligen på att bli klart. Redan i sommar inleder gamla gymnasiet sin flytt in till den nya skolan bredvid. Den 20 augusti blir den allra första historiska skoldagen i nybygget. EP får hänga med på en rundtur innanför byggstängslet.  

Entréhallen med det öppna trapphuset når ända upp till yttertaket. Glaspartiet i taket låter dagsljuset skina in över trapphuset. Ljust trä genomsyrar byggnaden invändigt. Varje våning har sitt eget dämpade färgtema. 

Vi passerar expeditionen och går vidare till biblioteket med flera små rum i det stora. Möblerna är inköpta, men ännu inte på plats.

– Det kommer att bli en väldigt behaglig miljö, säger Westerlundska gymnasiets rektor Daniel Hellström.  

Den uppemot åtta meter höga aulan kommer kanske att vara den del av skolan som allmänheten kommer att se mest av. Där ska kommunfullmäktige sammanträda och aulan ska även hyras ut till externa evenemang. Enköping har inte någon liknande lokal idag.

Upp emot en av väggarna står en läktare med 377 stolar hopfälld. Läktaren kan fällas ut eller in efter önskemål. När läktaren är infälld är golvytan 496,5 kvadratmeter. Utöver de 377 stolarna i läktaren går det att sätta in 223 extra stolar. Det ger totalt ger 500 sittplatser i aulan.

– Efter skoltid ser vi gärna att aulan kommer att vara så mycket utnyttjad som möjligt. Det är en fantastisk lokal och den har en enormt bra ljus- och ljudanläggning, berättar Daniel Hellström.

Konserter, teaterföreställningar och fester komma att utspela sig i den framtida aulan. En flexibel scen kan ungefär som med byggklossar byggas upp till den storlek användaren själv väljer.

Matsalen kommer också att bli ett stort lyft jämfört med dagens faciliteter. Där finns plats för 500 ätande, inklusive en mindre matsal i matsalen som är tänkt att erbjuda en lite lugnare ätmiljö. Utöver det finns sittplatser utomhus för den som vill inta skollunchen i friska luften.

– Det kommer inte alls att bli samma pusslande för att få mattiderna att stämma som det är idag, då inte lika många får plats samtidigt i matsalen, säger rektorn.  

Många av klassrummen går att dela upp i två delar med vikväggar beroende på elevgruppernas storlek. Alla salarna är försedda med stora interaktiva bildskärmar och annan teknisk utrustning som standard. Sensorer varnar om ventilationen inte fungerar som den ska och koldioxidhalten i luften blir för hög.

De många toaletterna i skolan har medvetet placerats så att det inte ska gå att se när en elev går in på en toalett. Detta efter önskemål från eleverna. Av trygghetsskäl har dessutom toaletterna placerats i nära anslutning till personalutrymmen.

Vad är det bästa med nya Westerlundska gymnasiet?

– Det är helhetskänslan. Man får en varm känsla när man kommer in, säger Daniel Eriksson som är kommunens projektansvariga för gymnsiebygget.

Skolan är Enköpings kommuns hittills största investering. Budgeten ligger på 550 miljoner kronor. Peab bygger sedan hösten 2021 det nya gymnasiet för kommunens räkning.

Nya Westerlundska gymnasiet kommer att vara arbetsplats för omkring 1 600 elever och 200 anställda.

De Enköpingsbor som är nyfikna på den nya skolan kan ta chansen i vår. Lördag 25 maj kommer det nämligen att vara öppet hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!