Om det blir nyår hemma hos Ulrika Nyberg, är middagen någorlunda säkrad. Hon har lagt ned en flankstek i kundkorgen.
– Det blir nog flankstek i så fall. Det gillar jag, säger hon.
Hon är alltid medveten om de höjda priserna på varorna när hon går och handlar.
– Det tänker man på hela tiden.
Ifall firandet blir hos henne, kommer hon inte att skära ned på maten.
– Jag kommer att dra ned på andra saker istället, för att kompensera.
Ann-Christine Gezelius har redan en färdigställd nyårsmeny.
– Det blir bland annat Toast Skagen, kalvgryta med potatis och gremolata.
Det här året har hon tänkt ekonomiskt.
– Jag tar det som finns i frysen först, så i år blev det kalv istället för oxfilé till exempel. Hummern har jag också uteslutit och tagit Skagen istället. Men jag vet också att gästerna gillar vad de ska serveras. Man får helt enkelt finna sig i att det är dyrare i år.
Camilla Waldem ska fira nyår med hela tjugo stycken andra familjer.
– Vi kommer att dela på allt och det är bra i dessa tider. Men vi vill fira ordentligt med familjen, nyår är bara en gång om året, säger hon.
På Maja Hedenström och Sune Johanssons nyårsbord kommer det eventuellt finnas fläskfilé och potatisgratäng. Men de har inte bestämt sig än. På frågan om de kommer att behöva utesluta antingen någonting av nyårsmaten eller något annat på inköpslistan har de ett snabbt svar.
– Man får tänka efter mer nu när man går och handlar. Det är lättare att utesluta det som är mer överflödigt, säger Sune.