Så håller kommunen matvaror säkra i rötmånaden

I slutet av juli börjar den period som vi ofta kallar för rötmånaden, då livsmedel blir dåliga snabbt av höga temperaturer i kombination med hög luftfuktighet.

Katarina Karlsson och Gerd Sköldestig jobbar i köket på Westerlundska gymnasiet.

Katarina Karlsson och Gerd Sköldestig jobbar i köket på Westerlundska gymnasiet.

Foto: Bilbo Göransson

Enköping2020-07-27 18:43

– Här kommer varorna in, och vi alla hjälps åt att ta temperaturen och sen bära in dem i rätt kyl. Här förvarar vi kött, till exempel, säger Katarina Karlsson.

Hon jobbar i köket på Westerlundska gymnasiet och sköter cateringen. Skulle varorna vara för varma kommer de inte in. Men det har aldrig hänt.

Maten här levereras till kommunens omsorgsboenden. I slutet av juli börjar det som vanligtvis kallas för rötmånaden. Men kommunen är noggrann med att följa de rutiner som satts upp i egenkontrollprogrammet, berättar Jonas Österlund på Enköpings kommun.

– Kylvaror ska snabbt in i kylen, eftersom det riskerar att bildas bakterier. 8 grader är maxtemperatur för kylda livsmedel med vissa undantag som köttfärs som inte får förvaras vid högre temperatur än 4 grader, säger han.

Allt skjutsas snabbt in på sina platser. Morötter, potatis och sallad har sin egen lilla korridor för att inte beblandas med kött och liknande. Det är noga på Westerlundska.

– Varje år uppskattas en miljon råka ut för matförgiftning i Sverige. Men jag har jobbat i kommunen i 18 år och har aldrig hört talas om att någon drabbats av något vi lagat, säger Jonas Österlund.

Risken för smitta är låg i år, säger Jakob Ottoson på Livsmedelsverket.

– Folk sköter handhygienen exemplariskt, det har vi lärt oss av corona tror jag. Är man ändå orolig ska man våga lita på sina sinnen. Lukta först, smaka en bit och smakar det bra går det att äta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!