Så förbereds lasarettet för värmen

Lasarettet i Enköping börjar få in fler patienter med vätskebrist till följd den värmebölja som just nu råder i landet.

Foto: Anders JS Nilsson

Enköping2018-07-16 16:27

Efter en period med mycket värme utfärdade SMHI under söndagen en klass 2-varning för höga temperaturer. Detta har uppmärksammats på lasarettet i Enköping som genomför åtgärder för att patienterna ska klara av värmen på ett bättre sätt.

– Vi har tagit fram en handlingsplan för hur patienterna ska få mer vätska i sig men även få en svalare temperatur i lasarettets lokaler. Man får även se över hur antalet patienter på olika avdelningar fördelas. Vi gör även en uppfräschning i minnet för hela läkargruppen och går igenom hur man identifierar vätskebrist och övervätskning. Vi ska även se hur personal och patienter få tillgång till mer vätska, vissa personer gillar inte att dricka kranvatten och då får man naturligtvis ta in bubbelvatten, säger Lars Eliasson, tillförordnad chefsläkare på lasarettet i Enköping.

Enligt uppskattningar kan ett 30-tal personer komma in till lasarettet med vätskebrist, om värmeböljan håller i sig minst en vecka.

Under sommaren kommer det alltid in extra många patienter till akuten på grund av vätskebrist.

– Personalen har hittills inte upplevt att det har blivit en jätteanstormning. Vi har märkt de senaste dagarna att det börjar komma fler patienter, både bland äldre och små barn som inte får i sig tillräckligt med vätska. Vi börjar märka att något är på gång, säger Maria Lindqvist, avdelningschef på akutmottagningen på Lasarettet i Enköping.

Vätskebrist kan ge olika sorters symptom.

– I regel är det så är det att man inte får i sig tillräckligt med vätska, är man aktiv och svettas mycket kan man även förlora olika salter. Det kan ge olika sorters symptom, men det är generellt äldre och små barn som får vätskebrist, säger Maria Lindqvist.

– Det gäller att dricka tillräckligt med vätska, med salt och lite socker i. Men undvik läskedrycker som är väldigt söta, de är inte perfekta. Det kan leda till att man blir mer törstig, då är mineralvatten bättre, säger Lars Eliasson.

Har du några råd hur man klarar av värmen?

– Undvik solen, det låter enkelt, men att man väljer skugga så mycket man kan, att man dricker mycket och det ska helst inte vara alkohol och man ska undvika koffeindrycker för de är vätskedrivande. För att få i sig så mycket vätska som möjligt ska man gärna äta vätskerik mat, grönsaker och frukt. Man får försöka hålla sig så sval som möjligt och undvika så mycket fysisk aktivitet som möjligt, säger Maria Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om