I samband med skjutningen i Fanna förra veckan misstänks en underårig person vara inblandad. I Sverige är man straffmyndig vid 15 års ålder. Begår man ett brott innan man fyllt 15 år är det socialtjänsten som hanterar ärendet. EP har varit i kontakt med Jonas Boman som är chef för socialförvaltningen i Enköping. Han berättar om hur socialtjänsten arbetar med minderåriga personer som begår brott.
– Polisen anmäler till socialtjänsten att den här unga personen misstänks, alternativt erkänt, att ett brott har begåtts. Det är oaktat vilken typ av brott det gäller, det är hela skalan från snatteri till allvarligare brott. När det här då kommer in till oss, då har vi en utredningsskyldighet, då startar en utredning enligt socialtjänstlagen i syfte att komma fram till om den här unga personen har behov av någon form av insatser från socialtjänsten, säger Jonas Boman.
Boman framhåller också att socialtjänsten prioriterar ärenden där det förekommer grövre brott.
– Är det ett tungt våldsbrott som mord, mordbrand eller grov misshandel så är det ju generellt så pass allvarligt att man behöver agera snabbt och göra en bedömning och se om den här ungdomen faktiskt kan finnas kvar i sitt ordinarie nätverk och i sin hemmiljö. Vi värderar och prioriterar utifrån det som kommer in. Det är en väldigt stark signal om att det behöver ageras om det har begåtts ett grovt brott.
En vuxen person blir ju häktad när hen är misstänkt för ett grovt våldsbrott, vad händer när en minderårig misstänks för ett grövre brott?
– Ett inte helt ovanligt scenario i de sammanhangen, och nu pratar jag på en generell nivå, är att socialtjänsten går in med ett omhändertagande enligt LVU (Lagen med särskilda bestämmelser för vård av unga). Ofta med en placering på en institution som drivs av statens institutionsstyrelse. Det är en låst institution där du har restriktioner, behandling och stöd av olika slag. Det är ett ganska vanligt scenario i den typen av situation.
Så det här är processen som motsvarar en häktning när personen inte är straffmyndig?
– Ja precis, det skulle man kunna säga.
Så om en minderårig person som misstänks för mordförsök, då skulle man kunna anta att det är såhär socialtjänsten hanterar det?
– Ja. Återigen, jag svarar på ett generellt plan. Men så skulle man kunna säga.