Kåsan är en av Enköpings kommuns tre mobila förskolor. Klockan nio på morgnarna lämnar förskolebussen hemmabasen Åkersbergs förskola. Bussen med barnen är tillbaka på Åkersberg till klockan 15.
Barnen får veta att dagens mål är Kojbyggarlandet. En liten protest hörs från en ung strupe, som hellre vill till Anunds hög utanför Västerås. Men den här gången får vi nöja oss med att besöka en annan höjd. Kojbyggarlandet ligger nämligen på Gröngarnsåsen.
Förskolläraren Sara Vennström och barnskötarna Marie Andersson och Ulrika Pihl utgör personalstyrkan. Barnskötarna är också bussförare.
– Det känns som att vi har arbetat jättelänge ihop, men det har vi inte utan bara sedan i augusti, säger Sara Vennström.
– Ja, det är ett väldigt speciellt arbetssätt. Tiden går fort, säger Marie Andersson.
Väl framme med bussen intas lite frukt innan vi beger oss ut på äventyr i Gröngarnsskogen. Vi går på led till skogskanten. Därifrån får barngruppen springa eller gå upp till Himlabacken och Kojbyggarlandet.
– Det här är ett helt underbart jobb. Man kan bestämma på morgonen vart man ska åka. Hittills är nog Skattmansö och Hårsbäcksdalen våra favoriter, säger Ulrika Pihl när vi går på stigen efter de springande barnen.
Andra exempel på destinationer för Kåsan hittills har varit Härjarö, Lillkyrkaskogen och Örsundsbroskogen.
Alla barn är vana vid vilka regler som gäller, som att aldrig gå längre bort än att de kan se någon av de vuxna. Efter samling är det dags för aktivitetskort. Barnen slår tärning och får olika uppgifter beroende på vad korten säger. Ett exempel: ställa sig vid ett träd som är lika högt som man själv är.
– De vill väldigt gärna leka själva, men de tycker det här är kul också, konstaterar Sara Vennström innan det är dags för just fri lek.
Vi har tur den här dagen. Det finns skapligt med snö och det är kramsnö. Många börjar genast rulla stora bollar till snögubbar.
Tiden rusar i väg. Ett tu tre är det lunch, som äts i bussen. Sedan ut i skogen igen och så mellanmål, ut igen och sedan hem till Åkersberg.
All frisk luft tar ut sin rätt i slutet av dagen. Många har väldigt lätt för att somna. Utevistelsen ger också andra fördelar.
– Barnen är så mycket friskare generellt av att de får vara ute mycket, säger Ulrika Pihl.
– Tiden är så knapp. Vi hinner inte ha tråkigt. Jag har aldrig längtat så mycket efter att gå till jobbet som nu, säger Sara Vennström.