Det visar en lokal valundersökning som EP gjort. Totalt har opinionsinstitutet Novus intervjuat 500 personer i Uppsala län via telefon om vilket parti de skulle rösta på i regionvalet om det var val i dag. 1500 personer ringdes upp varav 33 procent svarade. Efter som förändringarna jämfört med valet 2014 är så små är det svårt att dra några säkra slutsatser.
Enligt undersökningen går de rödgröna partierna tillbaka med 1,8 procentenheter till 47,7 procent. Alliansen landar på 39,4 - en svag uppgång. Står sig resultatet på valdagen så förlorar de rödgröna sin möjlighet att nå majoritet i regionfullmäktige. Det är dock bara socialdemokraterna som backar, med tre procentenheter till 29,7 procent av väljarna. V och MP går upp en aning.
Regionrådet Börje Wennberg (S) tolkar dock nedgången som att väljarna ger grönt ljus för den förda politiken.
– Skulle vi bara följa rikstrenden så hade vi legat fyra procentenheter lägre. Därför ser jag resultatet i undersökningen som en tydlig signal från väljarna att de vill ha satsningar på vården och inte skattesänkningar som allianspartierna föreslår, säger han.
Man skulle också kunna tolka nedgången som ett underkännande av den förda politiken med ökade köer och budgetminus?
– När vi tog över efter förra valet var underskotten ännu större. De har vi sanerat. Dagens underskott beror på brister i faktureringen.
Ni och MP har regerat med stöd av Vänsterpartiet. Nu kan ni förlora er majoritet. Hur ska ni hantera det?
– Blir det så är vi är öppna för blocköverskridande konstellationer. Jag skulle inte ha något emot en bredare koalition i mittenfåran, säger Börje Wennberg.
Moderaterna minskar med knappt två procentenheter till 17,5 procent. Regionrådet Stefan Olsson är inte nervös för det utan konstaterar att partiet följer rikstrenden.
– Jag har förväntat mig en nedgång, säger han.
Stefan Olsson avfärdar, liksom övriga partier, varje tanke på samarbete med SD.
Även Centern som ökar från 7 till 9,4 procent av väljarstödet anger rikstrenden som en viktig förklaring.
– Att vi lyckats stoppa nedläggningarna av jourmottagningarna i Tierp och Östhammar kan också ha spelat in, säger regionrådet Johan Örjes.
Han tror att alliansen kan spurta den sista tiden och nå en egen majoritet. Men utesluter inte andra samarbeten.
– Jag har samarbetat med MP i landstinget i Västmanland. Det fungerade bra då, säger han.
KD:s regionråd Björn-Ove Björk vill varken säga "bu eller bä" om nya samarbeten innan valet. Liberalerna utesluter bara SD som samarbetspart, men ser problem med vänsterpartiets "kollektivistiska" syn på samhället.
Vänsterpartiet, som gick ur samarbetet med S och MP under den här mandatperioden, säger inte nej till att förnya det.
– Jag kan tänka mig att prova på nytt om vi får majoritet. Men vi vill ju ha mer pengar till vården och lägre busstaxor i Uppsala. Alla andra partier pratar om det men vill inte satsa. Då blir det svårt att komma överens, säger nya regionrådet Neil Ormerod.
Miljöpartiet, som ökar något, är glad för det och regionrådet Malena Ranch säger att hon känt av en positivt valvind när hon träffat väljare.
– Vi bruka ligga bra till i Uppsala kommun som har många unga och välutbildade väljare, säger hon.
Samarbeta kan hon tänkta sig göra med alla utom SD - närmast till hands ligger C och L.
SD anser att deras uppgång i opinionen från 8 till 10,6 procent är underskattad.
– Vi ligger bättre till enligt många andra opinionsundersökningar och borde hamna på 13-14 procent. Men jag är ändå glad över att vi går upp, säger partiets ledare Simon Alm.
När det gäller framtiden nöjer han sig med en förväntad vågmästarställning i regionfullmäktige.
– Vi har haft en dialog med alla partier under mandatperioden. Vi får se om den varit bra nog för att leda till någon form av samarbete.
Andelen osäkra som svarat i undersökningen är 13,1 procent.