Lokale skolpolitikern Johan Enfeldt (S) och oppositionsråd Jesper Englundh (S) presenterar förslaget som kommer att tas upp som ett ledamotsinitiativ på kommunens utbildnings- och arbetsmarknadsnämnds aprilsammanträde.
Regelverket för skolpeng till fristående skolor och förskolor innebär att de privata aktörerna får sin skolpeng höjd när kommunens kostnader för sina skolor ökar. Nya skolor och förskolor ger högre hyror, som ger högre kostnad per elev, som ger högre skolpeng till de fristående skolverksamheterna – oavsett vilka lokalkostnader de har.
Kommunen har flera nybyggda förskolor och ännu fler nybyggda skolor och förskolor är på gång.
Enligt Johan Enfeldt får de privata aktörerna ett årligt tillskott på 10–12 miljoner kronor tack vare kommunens investeringar i Örsundsbro förskola, Korsängens förskola, Grillby förskola, Hummelsta förskola, Ripans förskola, Skolsta förskola, Westerlundska gymnasiet, Lillsidanskolan och Örsundsbroskolan.
– Det här är pengar som de fristående får utan att göra någonting. Vi vill inte ge gratispengar till privata utförare, säger Johan Enfeldt.
För att undvika den automatiska höjningen av de friståendes skolpeng föreslår Socialdemokraternas att kommunen inför en nybyggnadspeng.
Förslaget innebär att skolpengen baseras på den genomsnittliga lokalkostnaden, men att inte det som byggts under de senaste fem åren tas med i beräkningen. Kommunens skolor och förskolor som får nya lokaler får under de första fem åren en nybyggnadspeng för att täcka de högre lokalkostnaderna.
På så sätt påverkar inte nybyggena av förskolor och skolor ersättningen till friskolorna och kommunen uppges spara 10-12 miljoner kronor om året, pengar som S anser ska tillföras skolor, förskolor och fritidshem.
Enligt de två S-politikerna medger lagtexten i skolförordningen detta förfaringssätt.
– Det är ett konstruktivt sätt för oss att hjälpa till med att få budgeten att gå ihop. Annars brukar man beskylla oppositionen för att bara komma med ofinansierade satsningar, säger Jesper Englundh.
Johan Enfeldt tycker att det är extra viktigt att införa nybyggnadspengen nu med tanke på det ekonomiska läget inför nästa år.
– Det är ett väldigt svårt läge inför 2025. Ungefär 30 miljoner kronor fattas för 2025 för att upprätthålla verksamheten inom skolan på 2023 års nivå. Då skulle det här vara ett välkommet tillskott, säger han.