Rymningen från Hornö: "Kommer troligtvis ske igen"

Tre intagna lyckades i juni smita från missbruksanstalten i Hornö genom att övermanna en ensam behandlingsassistent. Och den interna utredningen slår fast att det troligen kommer hända igen.

LVM-hem används ofta som tvångsvård för missbrukare.

LVM-hem används ofta som tvångsvård för missbrukare.

Foto: Kjell Sjöberg

Enköping2020-07-23 06:00

– Vi gör vad vi kan. Det är oerhört ovanligt att sådant händer, säger institutionschefen Anders Hågeby.

Den fjortonde juni ser en behandlingsassistent tre intagna på anstalten i Hornö springandes utanför fönstret, bort från anstalten. De är alla tre klädda i de orange tröjor som är typiska för de intagna. De hade övermannat en annan bemanningsassistent på rastgården och tagit sig ut med dennes nycklar. Anstalten är ett LVM-hem där vuxna manliga missbrukare tvångsvårdas. Tidningen skrev om händelsen tidigare. Nu har en internutredning lämnats in till Arbetsmiljöverket av institutionen.

Rymningen blev möjlig efter att tre intagna lurade en ensam behandlingsassistent till rastgården. Den ena uppehöll denne genom att samtala om sin familj. De andra två angrep då behandlingsassistenten bakifrån, tog stryptag och höll för dennes mun så att hen inte kunde skrika. Behandlingsassistenten skadade läpparna och bet av en tand under angreppet.

Eftersom nyckeln satt fast och den inte gick att få loss, släpade fångarna den anställde till grinden. På så vis kunde de få nyckeln i låset och öppna grinden.

Den behandlingsassist som såg de intagna genom fönstret rusade ut i korridoren och möter där den övermannade kollegan.

"Fan, han tog stryptag på mig" utbrister hen, och fortsätter: "Hur kunde jag vara så j*vla dum". Därefter pekar hen på grinden, som står öppen.

Kollegor uppmärksammar smitarna, och tar upp jakten på de intagnas flyktbil som hade väntat i närheten. På vägen ligger de orange tröjorna slängda på marken. Polisen larmades, men de kunde inte hitta dem - de intagna är ännu på fri fot.

I internutredningen som tidningen tagit del av står det att det troligtvis kommer att hända igen.

– Liknande händelser kan ju hända, det är inte omöjligt även om det är ovanligt. De många faktorer som påverkar är för omfattande för att till fullo ha skydd mot upprepning, säger Anders Hågeby.

Nu ska man se över säkerhetsrutinerna på boendet.

Kan man inte byta nyckellåsen mot kodlås till exempel?

– Såna saker måste vi titta på. Hypotetiskt kan man inte stjäla en kod lika lätt. Men då kommer andra problem, säger Anders Hågeby.

Det kan innebära en ännu större fara, menar han.

– Det skulle kunna generera mer våld och hot om klienterna ska försöka få behandlingsassistenten att berätta koden, säger Anders Hågeby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!