Exakt klockan 08.30 på onsdagsmorgonen inleddes valnämndens sammanträde i sammanträdesrummet Kungsängsliljan. Det enda ärendet för dagen är den preliminära rösträkningen.
Personerna som har fått valnämndens förtroende och förordnats till att kontrollera och räkna de sista rösterna instrueras av Astrid Thorsson, som har många vals erfarenhet i bagaget. Valnämndens ledamöter sitter bredvid och har överblick över rösträkningen.
– Astrid leder rösträkningen och när det behöver göras en del bedömningar stämmer hon av det med mig, berättar valnämndens ordförande Pia-Lena Fromell.
Inget lämnas åt slumpen. Innan rösterna kontrolleras mot röstlängderna öppnar rösträknarna valurnorna för att se till att de är tomma innan de förseglas och fylls på med valkuverten från de tre olika valen.
Först räknas förtidsrösterna som har lämnats under valdagen. Även utlandsröster och förtidsröster som har lämnats av Enköpingsbor i andra kommuner räknas. Röster som har ogiltigförklarats i vallokalerna granskas en andra gång.
Efter att valkuverten med valsedlarna i lagts i urnorna vidtar själva räkningen.
Resultatet redovisas till Valmyndigheten. Rösterna skickas sedan vidare till länsstyrelsen för den slutliga rösträkningen, då även personvalet räknas.
Före räkningen av Enköpings 25:e valdistrikt (som de sena rösterna ingår i) är röstresultatet från valnatten för kommunfullmäktigevalet i Enköping följande:
Socialdemokraterna: 25,8 procent (13 mandat)
Moderaterna: 20,3 procent (10 mandat)
Sverigedemokraterna: 17,7 procent (9 mandat)
Nystart Enköping: 11,4 procent (6 mandat)
Centerpartiet: 6,9 procent (4 mandat)
Kristdemokraterna: 6,2 procent (3 mandat)
Vänsterpartiet: 5,0 procent (3 mandat)
Miljöpartiet: 3,1 procent (2 mandat)
Liberalerna: 2,7 procent (1 mandat)
Medborgerlig samling: 0,5 procent
Övriga anmälda partier: 0,4 procent
Kommunfullmäktige i Enköping har totalt 51 mandat.