Riskfyllt när antibiotika beställs på nätet

Att köpa antibiotika mot klamydia via nätet kan få allvarliga konsekvenser. Det väcker också frågan om vad som egentligen gäller när en person tror sig ha fått en sjukdom som innefattas av smittskyddslagen.

Enligt smittskyddslagen måste den som smittats med klamydia uppge samtliga sexpartners från ett halvår bakåt i tiden.

Enligt smittskyddslagen måste den som smittats med klamydia uppge samtliga sexpartners från ett halvår bakåt i tiden.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Enköping2019-08-10 21:00

Det har dykt upp flera brittiska nätapotek som erbjuder läkarutskriven antibiotika mot bland annat könssjukdomen klamydia. Det skriver TT.

Problemen med detta är många. Ökad tillgång till antibiotika riskerar påskynda antibiotikaresistens hos sjukdomar.

– Man borde tänka på det kollektiva ansvaret. Läkemedelsverket avråder från att köpa antibiotika via nätet, säger Josefin Liljeteg, enhetschef på Läkemedelsverket.

Att köpa antibiotika via nätet kan dessutom innebära stora risker för den som beställer antibiotikan.

– Det är inte olagligt att köpa läkemedel från utlandet, men hela ansvaret hamnar på patienten själv. Dessutom vet man inte vad man får i sig, säger Josefin Liljeteg.

En tredje risk är att självbehandlingen via nätet försvårar arbetet med att begränsa spridningen av smittsamma sjukdomar som klamydia. Enligt smittskyddslagen ska den som smittats av klamydia uppge alla sexpartners den haft det senaste halvåret. Detta eftersom obehandlad klamydia kan leda till infertilitet.

– Klamydia är vår "all time high"-sjukdom. Vi har fler fall av klamydia varje år än de övriga 64 sjukdomar som innefattas av smittskyddslagen, tillsammans, säger Helena Palmgren, tillförordnad smittskyddsläkare vid region Uppsala.

När den som fått klamydia uppgett sina sexpartners smittspåras dessa och får ett brev som meddelar dem om att de är lagstadgade att lämna prov. Den behandlande läkaren är den som ansvarar för att smittspåra. Helena Palmgren berättar att smittskyddsenheten inte kan smittspåra utanför Sverige och att de heller inte kan ålägga något ansvar på utländska läkare.

– Att inte smittspåra är bland det sämsta man kan göra – både för enskilda personer och för samhället, säger Helena Palmgren.

Enligt Helena Palmgren fick smittskyddsenheten in 511 så kallade paragrafärenden på klamydia 2018 – personer som ska provtas men inte hittats.

– Majoriteten av dessa 511 personer smittspårade vi och fick tag på, och vederbörande provtogs och smittspårades i sin tur, säger Helena Palmgren.

Vad händer om smittskyddslagen inte följs, till exempel om en person vägrar testa sig?

– Om man inte följer uppmaning om provtagning eller smittspårning så kan smittskyddet hämta den aktuella personen med polis till provtagning. Det görs ytterst sällan och först när vi har skickat ett flertal brev eller ringt flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!