Jordbruksverket har beslutat om högriskområden för fågelinfluensa i södra Sverige, upp till Södermanland och Stockholm, från och med den 16 november.
– Det är inte en signal att man kan slappna av i Uppland. Vi tycker att det är bra om man uppmärksammar smittskyddet var man än befinner sig geografiskt, säger Malin Grant, epidemiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.
Under hösten är det främst södra och östra delarna av Sverige som smittorisken är extra stor, det hänger ihop med flyttfåglarnas rörelser. I Uppland är smittorisken högre på våren.
– Även Uppland är ett riskområde, men inte högrisk. Det här är Jordbruksverket första beslut, vi får se hur situationen utvecklar sig, Uppland brukar inte ha fall tidigt på säsongen, säger Malin Grant.
I somras konstaterades bland annat ett fall i Uppland, en smittad stadsduva i Enköping. Under hösten har tre fall konstaterats i södra Sverige.
– Det finns risk att smittan ökar, det gäller att ligga steget före, säger Malin Grant.
Säsongen 20/21 hade Sverige det största antalet fågelinfluensafall på tama fjäderfän någonsin och risken för smitta är därför större även i år. Gör man fynd av döda, vilda fåglar, framför allt vattenlevande som gäss och änder, vill SVA ha in rapport om det. Det går att göra på https://rapporteravilt.sva.se/.
Ett högriskområde innebär att alla fjäderfän i området ska hållas inomhus eller utfodras inomhus eller under skydd ute. Mer information finns på Jordbruksverkets webb.