Schmallenbergviruset, som gör att lamm och kalvar föds döda och missbildade, har bekräftats på flera platser i landet under vintern och våren.
En av de drabbade besättningarna finns i Uppsala län, de andra i Östergötland och Värmland.
De smittade djuren har fötts döda med missbildningar i form av vridna leder och vattenskalle. Besättningarna har även haft problem med låg dräktighet och kastningar.
I Uppsala län är det en fårbesättning som drabbats av viruset. Var i länet den finns uppger man dock inte vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) då det är sekretess på uppgifterna.
– Vi har bekräftade fall i fem besättningar i Svealand och Götaland den här säsongen, säger Karin Persson Waller, statsveterinär vid SVA i Uppsala.
Det är svidknott som orsakar viruset och djuren som får missbildade ungar har smittats under första tredjedelen av dräktigheten.
Som djurhållare kan man inte göra så mycket, var knotten finns kan variera mellan beten.
– Har man möjlighet kan man undvika att ha betande djur i knottsäsongen tidigt under dräktigheten, säger Karin Persson Waller.
Det är första gången på tio år som viruset påvisats i Sverige. 2012 var det första kända utbrottet och då spred det sig över hela landet.
De djur som då byggde upp antikroppar mot viruset finns inte längre kvar och därför dyker nya sjukdomsfall upp nu. Karin Persson Waller tror att risken finns att det blir fler fall nästa säsong.
Djurhållare uppmanas att vara extra uppmärksamma när djuren kalvar och lammar då missbildade och döda foster kan ge svårare födslar. Vuxna djur får bara lättare symptom om de smittas och viruset smittar inte mellan djuren. Det utgör troligen ingen hälsorisk för människor.
Titti Strömne i Simtuna jobbar med rådgivning inom lammproduktion i företaget Glada fåret och har även en egen besättning på 17 tackor som i år gett 44 lamm. Hennes får har inte drabbats av viruset men hon känner till andra besättningar som utsatts.
– Jag har sen betäckning på mina får och det minskar troligen risken att de drabbas. Men efterfrågan på marknaden styr och det gör att många har tidigare betäckning, säger Titti.
Virusutbrottet 2013 minns hon som betydligt värre.
– Vi får hoppas att det inte blir så nu. Det är jobbigt både för tackan att föda döda och missbildade lamm men även jobbigt känslomässigt för uppfödaren och det är kännbart ekonomiskt.