I en skogsdunge i det som tidigare varit ett sommarstugeområde men nu bebos av många permanent höggs det i våras ner 40 träd i syfte att anlägga en gång- och cykelväg.
Enköpings kommun äger marken och beställde röjningsarbetet utan att ansöka om marklov i förväg. Detta kan få till följd att tekniska nämnden (mark- och exploateringsavdelningen) tvingas betala en byggsanktionsavgift på drygt en halv miljon kronor till miljö- och byggnadsnämnden, som är tillsynsmyndighet.
Kravet på marklov beror på att dungen är utpekad som naturområde i detaljplanen och där vegetationen bedöms vara en viktig del av områdets karaktär. I planen betonas att vegetationen har ett starkt skydd, att naturmarken ska hållas planterad med träd och buskar, att befintliga träd ska skyddas och att ingen trädfällning får ske, med undantag då särskilt värdefulla träd ska friställas. Behöver ändå träd fällas, vars stam är större än 30 centimeter i omkrets, krävs ett så kallat marklov.
Kommunens mark- och exploateringschef Anna Ahrling säger att det är tillåtet att dra gång- och cykelvägar genom naturmark, även i det aktuella fallet, trots detaljplanens starka skydd av vegetationen.
– Det får göras undantag för åtgärder men det krävs marklov, det var det vi missade, säger hon.
I efterhand har hon ansökt om marklovet och frågan har ännu inte behandlats. Hon hoppas dock att lovet ska godkännas och så fort det gör det kommer arbetet att återupptas, förklarar hon. Tanken är att denna cykelväg så småningom ska koppla ihop Ryssbo med Storskogen i en sammanhängande cykelväg.
– Det är beslutat i ett avtal med exploatörerna av Storskogen. Det är också de som ska bekosta vägen, säger Anna Ahrling.
Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Magnus Hellmark är dock inte lika säker. Frågan kommer att komma upp, sannolikt på decembersammanträdet, vid sidan om ärendet med sanktionsavgiften.
– Detaljplanen ger skogen ett oerhört starkt skydd, vilket vi måste värna om. Hade de sökt marklov innan de högg hade de fått avslag. Vi prövar ju inte marklovet mot exploateringsavtalet utan mot detaljplanen så jag lutar åt att vi inte kommer att ge marklov och ställer krav på nån form av återplantering, säger han.
Magnus Hellmark tycker dessutom att kommunen bör föregå med gott exempel.
– Att skövla först och sen bara betala en avgift, nej, så kan kommunen inte göra om vi ska kunna ställa högre krav på andra. Detaljplanen gäller och man måste vara påläst innan man sätter spaden i jorden, säger han.