Idag kostar en lunch på den bosniska restaurangen Sarajevo 110 kronor. Förra året var det 105 kronor.
– Vi försöker köra till årsskiftet med nuvarande pris. Men det går inte ihop och just nu sitter vi och räknar på hur mycket vi måste höja lunchen till. Jag vågar inte säga hur mycket än, säger ägare Mirsad Cuprija.
Och det är inte bara lunchen de kommer att behöva höja.
– Vi måste även höja middagsprisererna.
Tanken är att prishöjningen på lunchen ska täcka ökade kostnader.
– Men det kommer aldrig att täcka allt och man kan inte höja för mycket för då kommer inte en människa hit. Det blir riktigt tufft. Att de bygger här underlättar inte heller situationen för mig.
Hos Sarajevo är den halstrade råbiffen en favorit och klassiker bland gästerna.
– Den säljer mest, utan tvekan.
På restaurang Bombance har man höjt lunchpriserna för ett tag sen. Förra året kostade lunchen cirka 115 kronor, nu ligger den på 125 kronor.
– Vi höjde priset strax efter sommarstängningen i augusti och september, säger Britt-Marie Edström som driver restaurangen tillsammans med maken Johan.
För dem är lunchen främst en service.
– Lunchpriser är ju överhuvudtaget för billiga. Ibland har man högre personalkostnader än intäkter för själva lunchen.
Prishöjningen på lunchutbudet motsvarar inte kostnadsökningen.
– Leverantörerna har höjt jättemycket. Jag tror inte någon vågar höja så mycket som egentligen skulle behövas, för då kommer ingen och äter.
Hon tycker sig också se att antalet gäster minskat.
– Det tycker jag absolut att det har. Både luncher och kvällar.
Hur det kommer att se ut för restaurangen i framtiden är oklart.
– Det är ju tufft. Det är det enda vi kan säga. Man hoppas att det ska vända snart, men inom kort blir det ju ännu högre elpriser. Man får göra så gott man kan.
Vad besökarnas favoriträtt på lunchmenyn är, är svårt att avgöra.
– Men det är många som kommer hit och äter fisk.
Lars-Åke Granath, vd för Kompassen, berättar att de höjde priset på lunchen i våras.
–Förut kostade våra dagens 110 kronor och plocksalladen 115 kronor. Nu är det 115 respektive 120 kronor.
Nu kollar de på att eventuellt öka priset ytterligare.
–Vi är lyckligt lottade att vi har fler ben att stå på inom verksamheten, som exempelvis hotellet och konsertverksamheten.
De ska försöka vänta ut stormen.
– Men som det ser ut nu kommer det fortsätta ett tag.
Gästernas favoriträtt på lunchmenyn är husmanskosten deras kock lagat.
– Lotta är uppskattad för sin husmanskost. Särskilt kålpuddingen kryddad med lagerblad.
På Grekiska Grill och Bar har de än så länge inte ökat lunchpriserna alls.
– Vi har funnits här i två år och vi har aldrig ökat priserna. Nu kostar det 109 kronor men det kommer att höjas till 119 per lunch vid årsskiftet, säger ägare Mousa Eliya.
Och liksom andra restauranger är det inte bara lunchen som behöver höjas i pris.
– Vi har höjt 10 kronor på alla maträtter och ska även höja priset på dryck och hämtmat. Förhoppningsvis ska det balansera ut kostnader.
Trots att många fortfarande kommer för att äta grekisk lunch, ser Mousa en tydlig skillnad på antalet lunchgäster.
– I November och december är det generellt sett färre gäster. Nu har allt möjligt också gått upp i pris. Men jag har billigast lunch i Enköping. Folk brukar fråga varför jag inte har höjt priserna än.
Precis som andra i branschen, har han svårt att sia om framtiden.
– Vad ska man göra? Vi kämpade genom corona och nu står vi inför de höjda elpriserna.
Hos dem är gästernas favorit kycklingsouvlaki och gyros.
På Caliente kostar lunchen numera 115 kronor.
– Förut var det mellan 89 till 95 kronor, säger ägare Marcos Mella.
Han tror inte att prishöjningen motsvarar de kostnader de har. Dessutom märker även han en betydligt större skillnad på antalet gäster.
– Det är färre gäster både lunch och kväll. De två sista månaderna på året brukar vara lugnare men jag tror dessa har varit våra hittills sämsta. Det är jobbigt. Man vill inte tänka på att sparka folk, särskilt inte i denna tid.
Enligt honom ser närmsta framtid inte särskilt ljus ut.
– Det är svårt att bedriva småföretag i Sverige, man får inte mycket hjälp när det är svårt. I Spanien får de hjälp med lägre hyror och lån. Det kommer nog bli ännu tuffare i början av året
Marcos har ett snabbt svar på vilken rätt de flesta gästerna kommer dit för.
– Grillbiffen. Alla älskar kött, säger han och skrattar.