EP har tidigare berättat om Enköpings dåliga placering i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun. Enköping hamnar på plats 285 av 290. Enligt Lärarförbundet är låg andel som fullföljer gymnasiet inom tre år en bidragande orsak till placeringen.
Daniel Hellström är bekymrad över att många med stor sannolikhet (eftersom det bara finns en gymnasieskola i Enköping) sätter ett likhetstecken mellan gymnasium och Westerlundska gymnasiet när de ser nyheten om att en låg andel tar examen i Enköping.
Så är det inte. Siffrorna gäller alla gymnasieelever som är folkbokförda i Enköping, alltså även de som går på gymnasieskolor i andra kommuner. Cirka 20 procent av eleverna som ingår i underlaget till rankningen går inte på Westerlundska gymnasiet.
Något som definitivt påverkar andelen elever som inte tar examen inom tre år är andelen elever som går på IM-programmet, introduktionsprogrammet, vars syfte är att ge obehöriga elever chans att komma in på nationella program. Westerlundska har ett relativt stort IM-program.
– Det är självklart att de elever som börjar på IM inte går ut gymnasiet på tre år. Vi har också 42 elever som går språkintroduktion, säger Daniel Hellström.
– I rankningen räknar man även med de elever som vi erbjuder fyraårslösningar (längre skolgång för att klara examen) och de som väljer om program efter ett eller två år. Alla som inte uppnår examen inom tre år har inte misslyckats, fortsätter han.
Daniel Hellström tycker att andelen elever som klarar examen inom tre år är irrelevant att mäta, utan ser examen som det viktiga, oavsett om det tagit tre, fyra eller sex år. Men han ser att det finns utrymme till förbättring för Westerlundska gymnasiet.
– Det är klart att vi inte är nöjda. Vi ser absolut att vi har saker att jobba med, säger han.
Till de åtgärder skolan vidtar för att få fler att klara examen hör att erbjuda extralektioner svenska, engelska och matematik, bland annat frukostmatte i matsalen.
– Vi har också förstärkt vissa program för att få fler vuxna som kan hjälpa eleverna i undervisningen.
Ytterligare en åtgärd är kartläggning av varje elev i årskurs två och tre för att se vad som krävs för att varje elev ska nå målen.
Pandemin påverkar fortfarande Westerlundska gymnasiet och gör att det krävs insatser.
– Vi får inte glömma att många, både elever och personal, lider av konsekvenserna av pandemin, säger Daniel Hellström.