Daniel Hellström, rektor på Westerlundska gymnasiet, är medveten om problemen med parkeringsplatser för elever och personal.
– Det är en lång historia bakom, men av kostnadsskäl valde man att inte ha parkering när man byggde skolan, vare sig för personal eller elever. Det finns ingen skyldighet att tillhandahålla parkeringar, det har varit en service tidigare när vi hyrde marken med parkeringsplatser, säger Daniel Hellström.
– För min del som rektor blev det ett stort bekymmer, jag är medveten om att 35-40 procent av personalen pendlar. Vi är en landsbygdskommun vilket innebär att elever tar sig till skolan med bil, "epa", moped. Bor man längre än sex kilometer bort har man rätt till busskort, men jag förstår behovet av valfrihet. Många bor så till att de tar bilen, säger han.
Daniel Hellström säger att han har lagt ner väldigt mycket tid på att försöka lösa parkeringssituationen.
– Enköping är en för liten kommun för att fylla kompetensen för det behov som krävs på Wgy. Vi är beroende av att pendlare ska kunna komma hit, och jag är ansvarig för den gruppen anställda. Det ska kunna gå att ta sig utan att pendlingen ska ta för lång tid.
Han kan inte som rektor kräva gratis parkeringsplatser.
– Jag får vara ödmjuk i att hitta möjlighet till parkering. Jag är tacksam för att Upplevelseförvaltningen ville upplåta platser, enligt de regler som gäller på parkeringen, det vill säga parkering i tre timmar med p-skiva.
Efter tre timmar måste fordonet flyttas.
– Det förstår ju vem som helst att det blir problem. Då beslutade Upplevelsenämnden att de kunde tänka sig att sälja tillstånd för 1 000 per halvår till personal och elever men ett fast antal platser. Köper man tillstånd behöver man inte springa och flytta och kan sitta lugn i båten.
– Jag tycker att vi har hittat en bra lösning, det står Upplevelseförvaltningen fritt att sätta regler. De har också behov av att ta emot egna kunder, folk ska kunna gå och bada och bowla.
Hur ser du på att elever behöver gå ifrån lektioner för att flytta på bilarna?
– Vi kommer inte att kunna se det som legitim frånvaro.
Det som skolan hjälper till med när eleverna ansökt om parkeringstillstånd, är att meddela Upplevelseförvaltningen vilka som bor minst fyra kilometer från skolan.
– De som bor i stan ska inte gå före de elever som bor ute på landsbygden. Anledningen till att vi inte gick ut med detta innan skolstart var också att vi måste veta vilka elever som finns även i årskurs ett. Tidigare var det de över 18 år som hade bil, de senaste åren har det exploderat med 16-åringar som kör A-traktor, säger Daniel Hellström.
När det gäller mopedparkeringarna finns det lika många platser som tidigare, enligt rektorn.
– Det finns på två olika ställen, och jag har informerat eleverna om att de också kan stå lite längre bort vid Bahcohallen.