För elfte gången genomfördes Enköpingsåns dag. Upplandsstiftelsens Per Stolpe och Johan Persson vittjade ryssjan assisterade av dykaren och vattenekologen Gustav Johansson. Torsdagsförmiddagens publik bestod av årskurs fyra och fem från Munksundsskolan.
Tomas Loreth Remén på Upplandsstiftelsen gissade, kanske inte så överraskande, på att de flesta fiskar som fångades skulle vara mörtar. Han fick helt rätt. Men det finns faktiskt över 15 andra arter i Enköpingsån. Gärs och lake hör till de ovanligare gästerna som har hälsat på under tidigare upplagor av Enköpingsåns dag.
Med ett plums trotsade Gustav Johansson det 9,6-gradiga vattnet, i isolerande torrdräkt men utan handskar för att kunna arbeta smidigt.
När dykaren till elevernas jubel lyfte upp ryssjan vid vattenytan glittrade den till av en mångfald av framförallt mört. Rekordmånga fiskar kunde noteras. Per Stolpe och Johan Persson fick kasta i merparten av fiskarna igen eftersom de fick mer än nog för att kunna visa eleverna vad som döljer sig under åns yta.
Trots den stora fiskelyckan så mår inte Enköpingsån särskilt bra. Vattnets kvalitet betecknas vara av måttlig ekologisk status. Övergödning och miljögifter har haft och har negativ inverkan på ån.
Vattenstrateg Johan Axnér på Enköpings kommun kan konstatera att det fortsatt dröjer innan målet om att Enköpingsån ska uppnå en god ekologisk status kan uppnås.
Genom Biotopias försorg fick eleverna även chans att stifta bekantskap med åns småkryp.