Rekordmånga ville smaka på Fjärdhundraland

Sol och ett stort utbud av besöksmål lockade rekordmånga till årets matrunda i Fjärdhundraland.

Inga Nordgren och Kristina Andersson från Nora församling i Tärnsjö stekte kolbullar vid Skattmansöbacken under matrundan Mat och Människor i Fjärdhundraland. Gruppen Kyrkstigen i Tärnsjö berättade även om hur kolmilning går till och hemvävda alster visades upp.

Inga Nordgren och Kristina Andersson från Nora församling i Tärnsjö stekte kolbullar vid Skattmansöbacken under matrundan Mat och Människor i Fjärdhundraland. Gruppen Kyrkstigen i Tärnsjö berättade även om hur kolmilning går till och hemvävda alster visades upp.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-09-29 16:00

Det blev besöksrekord för många av deltagarna i Fjärdhundralands matrunda Mat och Människor som gick av stapeln i söndags.

– Det blev väldigt lyckat, många av dem som medverkade uppger att de haft betydligt fler besökare än tidigare år och de sålde slut på sina mattallrikar, säger Ann-Helen Meyer von Bremen vid Sunnansjö gård som varit projektledare för matrundan.

undefined
Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren vid Sunnansjö gård i Järlåsa uppskattar att de får många besök från boende i näromådet.

I år deltog även rekordmånga av föreningens medlemmar i matrundan, över 30 platser fanns att besöka där man kunde få smakprov på lokalproducerad mat. 

– De senaste åren har vi märkt av ett ökat intresse för lokalproducerat och pandemin har gett det en extra skjuts. Jag hör att även mindre producenter säljer slut på sina köttlådor i ett naffs, säger Ann-Helen.

De flesta besökarna kom från närområdet, Enköping, Uppsala, Sala, Västerås och Stockholm.

– Vi är grönsaksproducenter och har bara varit här i sju år. För oss är det extra positivt att folk från närområdet vill åka hit, att man är accepterad på bygden känns roligt, säger Ann-Helen.

undefined
Matrundan Mat och Människor i Fjärdhundraland var välbesökt i år och många av de 30 deltagarna hade rekordmånga besökare.

Matrundan hölls för sjunde året och förhoppningen är att den kan utvecklas i framtiden.

– Jag tror att den kan leda till ännu mer samarbete mellan lokala primärproducenter, förädlingsställen och restauranger. Vi kommer att se mer utbyte mellan medlemmarna, säger Ann-Helen.

I år hade fler deltagare även satsat på att berätta mer om sin verksamhet för besökarna.

– Det är ett inslag som uppskattas av besökarna, det är ju någon sorts folkbildningsinsats som vi gör, säger Ann-Helen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!