Rekord när värnpliktiga väljer att stanna

Spänt världsläge och krig i Ukraina. Nu stannar en tredjedel av Ledningsregementets senaste värnpliktiga i militären.

Överste Per Nilsson är glad över att så många väljer att stanna: "Många glömmer bort att vi är en stor arbetsgivare. Vi behöver rekrytera" säger han.

Överste Per Nilsson är glad över att så många väljer att stanna: "Många glömmer bort att vi är en stor arbetsgivare. Vi behöver rekrytera" säger han.

Foto: Erik Appelqvist

Enköping2022-07-06 18:00

I juni blev den senaste värnpliktskullen hos Enköpings ledningsregemente färdig. Av de 427 värnpliktiga stannar nu rekordmånga 130 kvar.

– Det är jätteskojigt att så många vill vara kvar. Det är viktigt för oss att leva upp till tillväxtförfrågan, säger överste och ställföreträdande regementschefen Per Nilsson.

– Det är ett starkt bevis på att vår utbildning är bra och att de värnpliktiga trivs. 

Värnplikten återinfördes 2018. Från förra årets kull stannade 64 kvar i militärtjänst. I år har antalet soldater som stannar kvar alltså fördubblats.

– Det är en stor ökning jämfört med förra året, säger Per Nilsson.

Per Nilsson menar att en av anledningarna till att så många stannar kvar har att göra med världsläget och kriget i Ukraina.

– Många av våra värnpliktiga är engagerade och ansvarstagande. De vill göra rätt för sig och det känns naturligt att bygga vidare för dem. Sen hoppas jag också att de trivs med oss som arbetsgivare och att de tycker att jobbet är roligt, säger Per Nilsson.

Militärtjänst är som oftast ett tidsbegränsat yrke. Per Nilsson förklarar att det oftast är ett jobb man har innan man går vidare till andra. Om man nu inte vill bli officer.

– Faktum är att vi inte får skriva kontrakt som är längre än 12 år. Det är både bra och dåligt, men vi försöker lösa civiltjänster för de kompetenta "12-åringar" som inte vill bli officerare. Det skulle vara tråkigt att tappa dem, säger han.

Försvarsmakten rekryterar kraftigt. Men när antalet anställda ökar, många från andra orter, kan det också bli en logistikfråga. Men Per Nilsson är tydlig med att det är de anställdas jobb att finna eget boende.

– De är anställda och får ta eget ansvar för sitt boende. Om det är så att de bor hemma, eller flyttar ihop tillsammans eller så, det kan inte vi göra så mycket åt, säger han.

Vid Älvdansen bygger MHS Bostäder lägenheter för militären.

– Hos dem kan man också hyra in sig, säger Cecilia Tollefeldt, kommunikatör på Ledningsregementet i Enköping.

Utöver de 130 nyanställda soldaterna siktar Försvarsmakten även på att rekrytera upp mot 70 civiltjänster också.

– Det kan röra sig från allt mellan IT-tjänst och förrådspersonal, förklarar Per Nilsson.

Tror ni att andelen rekryter kommer att fortsätta att öka i framtiden?

– Vi kommer att ha ett fortsatt behov av att rekrytera. Förhoppningsvis vill många från nästa kull också stanna kvar i militärtjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!