Anställda som är sjuka, sitter i familjekarantän, vabbar eller väntar på testsvar gör att frånvaron når rekordhöjder.
I förra veckan ökade exempelvis ansökningarna om sjukpenning hos Försäkringskassan till 40 000, från 27 000 veckan innan. I de flesta fallen handlar det om covid-19.
EP har ringt runt till ett antal stora företag i kommunen och ställt frågan om sjukläget. Endast hos KGK får vi svaret att man nu kunnat börja andas ut efter de första veckorna i januari, då som mest 30 procent av de 90 anställda var frånvarande.
– Nu är vi nere i 8 procent ungefär, det är mer normalläge och då klarar vi vårt uppdrag utan att ta hjälp av bemanningsföretag, säger lagerchefen Patrik Enberg.
På Oriola var under onsdagen 20 procent av de 220 anställda borta.
– Men vi är lyckligt lottade som byggt upp en bemanningspool med ett bemanningsföretag, så vi klarar vår bemanning ändå, berättar resursplaneraren Stefan Dahlqvist, som själv jobbar hemifrån med en förkylning, dock inte covid-19.
Precis som hos andra lagerföretag är det inte många av Oriolas personal som kan jobba hemifrån, endast ett tiotal tjänstemän, berättar han.
Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om karantän ska den som bor i samma hushåll som en person med bekräftad covid-19 stanna hemma i sju dagar, räknat från den dag den sjuka personen provtog sig. Flera av Oriolas personal befinner sig i den situationen.
– Då blir det ju så att vi har en del frisk personal som sitter hemma men inte får komma till jobbet, säger Stefan Dahlqvist.
På Martin & Servera finns 230 anställda i logistikverksamheten och 20 på säljkontoret. Just nu är 25 procent frånvarande, berättar informationschefen Kristina Geselius.
– Det är trixigt läge men med hjälp av övertid hanterar vi än så länge leveranserna ut till kunderna. Vi håller tummarna för att det inte eskalerar, säger hon.
På Ica Maxi har mellan 10 och 15 personer varit hemma senaste veckorna. Totalt är cirka 160 personer anställda på hel- eller deltid.
– Sjukläget är så stort att vi stängt restaurangen under en vecka för att vissa personer inte ska behöva jobba så väldigt mycket. Det är i restaurangen och på de ställen där vi behöver specialistkompetens som det kan bli problem. Annars kan vi fördela om folk så vi löser situationen, säger handlaren Johan Borg, som själv avslutar sin karantän på torsdagen.
I matbutiken Willys har frånvaron pendlat mellan 8-10 personer, av de för tillfället 35 anställda, de senaste veckorna.
– Det är tufft nu. I förra veckan var vi tvungna att ta in folk från bemanningsföretag. Nu håller vi på att rekrytera, berättar butikschefen Jaana Berglind, som själv fick ställa sig och plocka e-handelsvaror under onsdagen.