Många översvämningar - mer verkstad efterlyses

Regn, snösmältning och tjäle i backen är ingen bra kombination och översvämningar sker på flera platser.

Regn och snösmältning på tjälad mark orsakar översvämningar på många håll. Men enligt kommunen är det inte värre än vanligt, "Det blir så här med jämna mellanrum". I veckan svämmades gång- cykelvägen vid vattenparken över.

Regn och snösmältning på tjälad mark orsakar översvämningar på många håll. Men enligt kommunen är det inte värre än vanligt, "Det blir så här med jämna mellanrum". I veckan svämmades gång- cykelvägen vid vattenparken över.

Foto: Andreas Segersköld

Enköping2023-01-15 12:00

I Enköping stod cykelvägen vid vattenparken under vatten på måndagen vilket EP rapporterade om. Mot Västerås svämmande en avfart på E18 över på onsdagen och även marken kring ett hotell vid Mälaren låg under vatten. I Köping fick återbruket stängas av på grund av en kraftig översvämning.

På onsdagen var Maria Engblom och Peter Rönnqvist från kommunens gatuenhet ute på en inspektionsrunda för att kontrollera de platser man haft problem med översvämning på tidigare. 

– Men det är inte mer än vanligt, problemen är inte större än tidigare år det blir så här med jämna mellanrum, säger Peter Rönnqvist som jobbat 25 år vid kommunens gatuavdelning.

Regnar det mycket och risken för översvämning ökar gör de extra många kontroller. 

– Det vi gör är att suga slam ur vissa brunnar så ledningarna öppnar upp och vattnet rinner undan bättre. Men om det är tjäle så fungerar inte det, då kan vi inte göra så mycket mer än att stänga av området och vänta på bättre väder, säger Maria Engblom, driftledare på gatuenheten.

undefined
"Det här kommer inte som någon överraskning, det är något man tar hänsyn till i de nya exploateringsplanerna" säger Johan Axnér, vattenstrateg vid Enköpings kommun.

På sikt planerar kommunen att bygga fördröjningsmagasin där vattnet kan samlas upp vid behov. Uppströms i de i norra stadsdelarna som Älvdansen och Annelund vilket avlastar områden i centrala staden.

– Det här kommer inte som någon överraskning, vi har vetat om det lång tid och det är något man tar hänsyn till i de nya exploateringsplanerna, säger Johan Axnér, vattenstrateg vid Enköpings kommun.

Även om planer finns måste de också sättas i verket, och Johan Axnér efterlyser lite mer verkstad i frågan.

– Det är en utmaning, men kunskapen finns. Byggtekniskt går det att lösa om man är medveten om att det kan bli blött när man bygger på låga punkter.

Översvämningar i vattenmiljöer är inte ovanligt men vattnets strömning påskyndas genom hårdgjorda miljöer och utdikade åkermarker.

Även klimatförändringarna kan ha betydelse. Om exempelvis haven blir varmare blir det mer fukt i atmosfären och nederbörden ökar.

Johan Axnér tror att problemet med översvämningar är en blandning av klimatfrågan och att man inte planerat för översvämningsrisker tidigare.

– Det är inte så långt tillbaka som man började tänka på dagvattenhantering i samband med exploatering. Det handlar om många små steg, gör man lite fel på många platser får man större problem i slutändan. Vi blir bättre, men vi har en bit kvar innan vi kan säga att vi har byggt in de fördröjningar som våra vattenmiljöer behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!