Genom fritidsklubbens dörrar kliver några killar i tioårsåldern ut. De ska bege sig hemåt igen i mörkret efter ett par timmar med gemenskap tillsammans med fritidsledarna i Romberga. En av de platser som finns för att stötta unga i samhället.
För första gången har en kartläggning om utanförskap gjorts på uppdrag av regeringen. Under onsdagen kom beskedet att Romberga finns på listan.
Uppmärksammade Enköpings kommun Romberga som ett problematiskt område redan innan de hamnade på listan?
– Ja, den sociala kompassen visar det socioekonomiska landskapet och tolkar man Romberga så finns det anledning att kompensera det området. Utifrån utbildningsgrad, arbetsförhållanden och årsinkomst, säger Michael Sjöberg, enhetschef Unga i Enköpings kommun.
Tror du ungdomarna känner sig delaktiga i samhället i Romberga?
– Vi har en fritidsklubb där av en anledning. För ett kompensatoriskt uppdrag. Den är kostnadsfri och vi finns i det området just för att stötta de familjer som behöver det lite mera. Det är något vi ser i kommunen och inom upplevelseförvaltningen, att det är viktigt för området att det finns en klubb där.
Och för de vuxna?
– Vi har samarbete med Mamma United just för att aktivera de som står lite långt ifrån, och de får ta del av utbildningsinsatser.
Olika myndigheter och organisationer har besökt träffarna på Mamma United för ge kvinnor i Enköping nödvändig information, om hur de ska kunna utveckla sin egenmakt. Polisen, barnmorska och socialtjänsten är några exempel.
Saknas det några insatser i Romberga?
– Vi har gott samarbete med föreningslivet, EHB och Öppen aktivitet och just att vi har en fritidsklubb. Men man kan alltid utveckla det vi har och viktigt att vi har bra samverkan med familjerna. Vi tänker stärka barn och unga i Romberga på olika sätt. Det är centralt. Vi får se över listan närmare., säger Michael Sjöberg.
Inom fältverksamheten i Enköping märks det att utanförskap bland barn och unga ibland är osynlig eller svår att upptäcka, eftersom de kan dölja sina känslor och utåt verkar må bra.
Tecken som låg självkänsla, ensamhet eller psykisk ohälsa kan vara svårupptäckta, särskilt om de unga inte visar tydliga yttre signaler berättar Antonio Martinez, samordnare för brottsförebyggande arbete på fältverksamheten, Enköpings kommun:
– Men det kommer ibland fram till ämnet om till exempel utanförskap om ungdomen finner tillit i våra samtal och vi kan erbjuda hjälp, och hänvisa vidare till rätt hjälp och stöd inom socialförvaltningen i Enköping, säger Antonio Martinez, samordnare för brottsförebyggande arbete på fältverksamheten, Enköpings kommun.
Vad betyder fältarnas arbete för barn och unga?
– Vi vet att bland annat vuxennärvaro är avgörande för unga, eftersom det skapar trygghet, tillit, stöd och vägledning i en tid då de formas och hanterar stora livsutmaningar.
Antonio Martinez menar att närvarande vuxna ute ger ungdomar en känsla av att bli sedda, hörda och värderade, vilket bidrar till bättre psykisk hälsa och minskad risk för utanförskap:
– Med detta arbetar vi med inom hela kommunen, inte bara Romberga. Utanförskap har ingen tydlig skepnad och syns inte utanpå. Vi arbetar med alla individer och möter dom där dom finns, oavsett område.