Under måndagen kunde EP berätta att delar av den asfalterade gång- och cykelbanan vid Vattenparken bitvis var under vattenytan. Kommunens driftledare på gatuenheten berättade då att det överflödiga vattnet var svårt att handskas med eftersom att det inte hade någonstans att ta vägen när det är tjäle i marken.
Brandmästaren Hans Granholm berättar att räddningstjänsten kan vara behjälpliga om olyckan är framme, men att det är kommunens ansvar att undvika att de höga vattenflödet orsakar översvämningar.
– Vi jobbar med de resurser som vi har och kan vara kommunen behjälpliga. Det är egentligen kommunens beredskap som står för det där. Vi kan hjälpa till med det som är mest akut, exempelvis elinstallationer och såna saker. Annars förbereder vi oss inte på något speciellt sätt, säger han.
Om olyckan skulle vara framme och man som enskild person skulle råka ut för en översvämning i sin bostad, då har Granholm några goda råd att ge.
– Försöka täta, framförallt innan det kommer in vatten. Ha koll på ifall man har tillräckligt med avlopp, och ifall vattnet kan flöda fritt. Var förberedd. Det är såna saker man kan göra, säger Granholm och fortsätter:
– Man kan inte räkna med att vi kommer och pumpar alla gånger. Någon enstaka kan vi stötta men blir det höga vattenflöden så måste vi prioritera. Blir det för höga vattenflöden kommer vår räddningscentral säga att vi inte kan stötta den enskilde, säger han.