Räddningschefen lämnar för ny bransch

Han lämnar det kommunala uppdraget som räddningschef för att prova den privata marknaden i säkerhetsbranschen. "Vi har en oerhört stabil organisation och jag kommer att sakna dem" säger Rickard Westning.

Rickard Westning slutar den 1 november som räddningchef för räddningstjänsten Enköping/Håbo. Rekryteringen är igång för att hitta hans efterträdare. Samtidigt söker både Uppsala och Heby/Sala nya räddningschefer.

Rickard Westning slutar den 1 november som räddningchef för räddningstjänsten Enköping/Håbo. Rekryteringen är igång för att hitta hans efterträdare. Samtidigt söker både Uppsala och Heby/Sala nya räddningschefer.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-08-30 19:00

Nyheten i korthet

  • Rickard Westning lämnar sin post som räddningschef för kommunerna Enköping och Håbo för att jobba i privata sektorn i säkerhetsbranschen.
  • Under Westnings ledning byggde räddningstjänsten nya stationer, bytte ut fordonsflottan och utökade bemanningen i Bålsta.
  • Enligt RIckar Westning är jämställdhet är ett område där räddningstjänsten har utrymme för förbättring. Han avslutar sitt uppdrag den 1 november.

Nya uppdrag väntar på Rickard Westning efter elva års pendling från bostaden i Upplands Väsby till jobbet som räddningschef för kommunerna Enköping och Håbo.

– Det var ett jättetufft beslut att ta, men jag lämnar en väl fungerande organisation. Hade jag inte trivts så bra så hade jag nog rört mig vidare tidigare. Nu var det att bestämma sig för att flytta till Enköpingstrakten eller att söka jobb närmare hemmet, berättar Rickard Westning.

Det har hänt en hel del sedan han tackade ja till jobbet som räddningschef.

– Jag har kunnat genomföra alla de mål jag satte upp här. Vi flyttade till exempel tillbaka ansvaret för beredskapsfrågor från mig till tjänstepersoner på kommunen. Vi har byggt nya räddningsstationer i Veckholm, Fjärdhundra och Örsundsbro. Vi har bytt ut hela fordonsflottan och utökat bemanningen i Bålsta.

Räddningstjänsten Enköping/Håbo har 50 tillsvidareanställa brandmän och 80-90 deltidsbrandmän som även har andra jobb.

– I dag är förbundet självgående och vi har en oerhört stabil organisation där alla vet vad de ska göra. Att få ordning på siffrorna i ekonomin är ett arbete vi också har gjort.

Vilka frågor har du inte gått i mål med?

– Vi har inte kommit så långt med jämställdhet. Vi har en kultur som är positiv till jämställdhet, men vi har också hög svansföring när det gäller krav på fysisk kompetens. Problemet är också kvinnors syn på arbetet. Trots att vi är en väldigt omhändertagande organisation mot allmänheten, så är det inte så många kvinnor som vill jobba som brandmän, jämfört med sjukvården där det är många kvinnor.

Hur många kvinnor är anställda hos er?

– Vi har en kvinna som är brandman i utryckningstjänst. Vi har cirka åtta i deltidsstyrkan. Vi ser det som nyckeln. Kan vi få fler kvinnor att jobba som deltidsbrandmän så kan vi också locka fler till yrket.

Rickard Westning berättar att räddningstjänsten Enköping/Håbo har ett samarbete med Uppsala och Stockholms län.

– Vi samarbetar gränslöst vilket innebär att vi har tillgång till varandras resurser.

Under sina år som kommunanställd har räddningschefen även engagerat sig i bilden av kommunen.

– Jag har pratat en hel del med kommundirektören om koncerntänk och hur man kan jobba med kommunens varumärke. Det är en del invånare som inte förstår att vi på räddningstjänsten ingår i kommunen, till exempel.

Rickard Westning slutar den 1 november. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!