Rå kyckling förbereds i diskhon – slår larm om missförhållanden

På bilder spolas rå kyckling av i diskhon. Nu riktas stor kritik om missförhållanden på ett LSS-boende.
– Om allmänheten visste hur det såg ut, då skulle de sparka bakut, säger en person med insyn.

Rå kyckling i diskho.

Rå kyckling i diskho.

Foto: Privat

Enköping2025-02-24 06:59

Personen hör av sig till EP med orden "Jag klarar inte av att hålla tyst längre. Någon måste sätta stopp för detta boende." Bifogat finns flera bilder där rå kyckling hanteras i diskhon på LSS-boendet.

– Det är katastrof. Det tvättas kyckling i diskhon innan den ska kokas eller stekas. Det slängs ner och sen spolar man den och saltar och så. Det är ju i samma utrymme där disken är sen, säger personen.

Hen menar att det inte finns några ordentliga kontroller kring livsmedel och riktar också vass kritik kring brukarnas situation på Lillkyrkas gruppbostad.

undefined
Sms-konversation mellan personer med koppling till Lillkyrkas LSS-boende.
undefined
Sms-konversation mellan personer med koppling till Lillkyrkas LSS-boende.

– Tänk dig en institution i Rumänien eller något där man bara låser in folk. De går på daglig verksamhet, sen låses de in, eller är inne på sina rum. De får ingen stimulans i överhuvud taget.

Boendet drivs sedan en tid tillbaka av Unika LSS omsorg. I Lillkyrka driver Unika två LSS-boenden, med Joakim Holmgren som verksamhetschef sedan ett drygt år tillbaka.

– Jag delar verkligen inte den bilden. Det gör jag verkligen inte.

Han berättar att boendet haft en hel del utmaningar, men menar att de kommit långt.

– I dagsläget har vi en fin medarbetargrupp och fantastiska brukare som har det ganska bra skulle jag säga. Jag är stolt över vad som uträttats och jag kan stå för den kvalité vi har här. Sen har jag respekt för att någon annan kan tycka annorlunda.

undefined
Verksamhetschef för Unika LSS-boenden i Lillkyrka, Joakim Holmgren.

Personen som slagit larm till EP, menar att det finns okunnig och orutinerad personal.

– De flesta har utbildning och all personal har erfarenhet av att arbeta med LSS. Den grupp vi har på plats i dag är kompetent, säger Joakim Holmgren.

Sedan de två LSS-boendena öppnade för några år sedan, har en mängd anmälningar gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Däribland att brukarna inte behandlas väl, att det varit underbemannat och att det råder "förvaring" av brukare.

Joakim Holmgren poängterar att det inte finns något pågående Ivo-ärende i dag och han vill inte spekulera i hur det fungerade innan hans tid som chef.

– Jag har varit supernärvarande, jag är ju alltid här i princip. Sen har det varit ganska omfattande utbildningsinsatser gällande allt möjligt, från dokumentation och avvikelsehantering. All personal som jobbar ska gå livsmedelhygiensutbildning till exempel.

undefined
Rå kyckling i diskho.
undefined
Rå kyckling tvättas direkt i diskhon innan matlagning.

Vi har fått bilder där det ligger rå kyckling i diskhon. Är det något du känner till?

– Det låter inte alls särskilt bra. Det skulle jag behöva kolla upp närmare. Om vi säger så här, jag är här nästan varje dag och det här är ingen standardrutin i så fall, att vi lägger rå kyckling i diskhon, det är jag säker på i alla fall.

Det här ska ha tagits upp på en arbetsplatsträff?

– Jag behöver kolla upp det närmare i alla fall.

Ett par timmar senare återkommer Joakim Holmgren.

– Jag kände igen det där med kycklingen, men jag ville kolla mina anteckningar först.

undefined
Unika driver två LSS-boenden på Odlingsvägen i Lillkyrka.

Han berättar att det var personal som reagerade och slog larm. En vikarie hade lagt rå kyckling i diskhon för att tvätta den.

– Jag pratade med hen omgående och sa att lägg aldrig rå kyckling i diskhon. Så det var en incident som hände och enligt mina anteckningar hanterades det dagen efter eller något liknande.

Hade den personen genomgått utbildningen?

– Det var bland annat det jag behövde kolla först i mina system. Jag trodde att hen satt med det där, men när jag kollar mina system nu så var den inte avklarad. Så personen hade förmodligen en bristfällig kunskap. Det får vi ta åt oss av. Efteråt hade vi en drive och alla gick utbildning i livsmedelshygien, säger Joakim Holmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!