I beslutet om föreläggande skriver kommunen att restaurangens personal inte vid någon av inspektionerna i oktober, november förra året eller februari i år, kunnat redogöra för hur lång tid det tar för deras mat att kylas ned till åtta grader.
– Nedkylning av mat är ett riskmoment, den måste gå fort. Rekommendationen är att maten ska nå åtta grader inom sex timmar, så att inga toxiner bildas, som i värsta fall kan leda till matförgiftning, säger Åsa Hietakuja, livsmedelsinspektör på Enköpings kommun.
Om inte Bombance följer kommunens förelägganden om att kontrollera och dokumentera nedkylningsprocessen kan restaurangen i värsta fall få ytterligare ett föreläggande och vite.
– Det tar vi ställning till efter nästa inspektion, säger Åsa Hietakuja.
Men Bombances ägare, Johan Beckman, håller inte med kommunen och menar att de visst redogjort för hur maten kyls ned.
– Vi har muntligen berättat hur nedkylningen går till. Däremot hade lappen där vi dokumenterat temperaturen ramlat ned från kylskåpet. Den satt fast med en magnet som hade lossnat, säger Johan Beckman, som menar att det inte kommer bli några problem att redovisa nedkylningsprocessen för livsmedelsinspektörerna när de gör sitt fjärde besök i maj i år.
– Vi fortsätter dokumentera och den här gången håller vi reda på lappen, säger han.
Åsa Hietakuja menar att de flesta restauranger i Enköping har bra koll på nedkylningsprocessen och enligt lagen ska de kunna visa, muntligt eller på papper, att de kontrollerar temperatur och tidsåtgång.
Johan Beckman understryker att han drivit restaurangverksamhet i över 40 år och att hans matgäster aldrig har mått dåligt på grund av maten.
– Vi har koll på grejerna! Precis nu är det klart att vi är med i White Guide för åttonde året i rad och det hade vi inte kunnat vara om vi inte hade koll på grejerna, säger Johan Beckman som menar att det är livsmedelsinspektörerna som inte har rätt kunskap.
På White Guide, som är en kvalitetsranking av Sveriges bästa restauranger, tas inte hälsovårdsaspekterna med i bedömningen.
– Vi har inte möjlighet att kontrollera alla restauranger på det sättet och det brukar allmänheten oftast upplysa oss om ändå, säger Mikael Mölstad, grundare och redaktionschef på White Guide. Han fortsätter:
– Det är klart att restaurangerna ska följa det reglemente som finns även om det är mycket och höga krav. Det är ju för gästernas bästa.