Potatisupproret manar till odling för att fylla förråden

Sätt din egen potatis och bidra till att det finns mat säkrad till hösten. Uppmaningen kommer från Potatisupproret som vill att hobbyodlare inser vikten av att odla ätbart. Sven-Göte Svensson är en som har fattat galoppen för länge sedan.

Sven-Göte Svensson har redan potatisen i jorden.

Sven-Göte Svensson har redan potatisen i jorden.

Foto: Anna Olofsson

Enköping2024-05-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Potatisupproret uppmanar svenska hobbyodlare att odla mer potatis och andra ätbara grödor för att stärka landets livsmedelsberedskap.
  • Enligt Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), finns det cirka 2,6 miljoner privata trädgårdar i Sverige som kan användas för odling.
  • Potatisupproret, som startade under pandemin 2020, har som mål att lyfta civilsamhällets roll i livsmedelsförsörjningen och öka kunskapen om odling och självförsörjning.
undefined
Sven-Göte Svensson har redan potatisen i jorden.
undefined
Sven-Göte Svensson har inte hört talas om Potatisupprortet. Men odlat potatis har han ändå gjort i många år. En kaffepaus vid kolonistugan sitter fint.
undefined
Sven-Göte Svensson har inte hört talas om Potatisupprortet. Men odlat potatis har han ändå gjort i många år. En kaffepaus vid kolonistugan sitter fint.
undefined
Sven-Göte Svensson trivs på Gröngarns koloniområde.
undefined
Sven-Göte Svensson är en van odlare.
undefined
Sven-Göte Svensson skördar gärna sin egen potatis till midsommar.
undefined
Att förgro potatisen är ett tips.
undefined
Sven-Göte Svensson vårstädar i odlingarna.
undefined
Kronärtskockor finns också i Sven-Göte Svenssons drivbänkar.

Det finns cirka 2,6 miljoner privata trädgårdar i Sverige, enligt Fritidsodlingens Riksorganisation FOR. Om fler av dessa trädgårdar vore odlingsyta fylld med potatis och andra ätbara grödor, då skulle det göra stor nytta för livsmedelsberedskapen.

Det påpekar FOR i ett pressmeddelande nu under vecka 19. En vecka som de kallar för Potatisupproret.

– Det behövs mer kunskap om odling och självförsörjning. Därför är Potatisuppropet så viktigt för oss, säger Marek Rolenec från FOR.

Potatisupproret är ett svar på det ansträngda läget i världen. Flera organisationer har gått samman för att lyfta civilsamhällets betydelse för livsmedelsförsörjningen.

– Vi uppmanar till en gemensam potatissättarvecka. Varje potatis som planteras nu kommer att bidra till ökad matsäkerhet när hösten närmar sig, påpekar FOR.

Men varför just potatis? Jo därför att potatisen är vårt mest pålitliga baslivsmedel och något som nästan vem som helst kan odla, påpekar FOR.

En som odlar potatis är Sven-Göte Svensson som har en lott på Gröngarns koloniområde. Han har satt potatisen i jorden i odlingsbäddarna som nu är täckta med vit fiberduk, och redan gått vidare till nästa arbetsuppgift. Att rensa ogräs och vända jorden med grep. Något potatisuppror har han dock inte hört talas om.

– Jag har alltid odlat potatis. Det är en speciell känsla att ha egna potatisar till midsommar. Men i år tror jag inte det lyckas för det har varit en kall vår, säger Sven-Göte och går in ett väl använt växthus där han har ännu mer potatis planterade i en svart hink.

– Dessa har jag förgrott där hemma, berättar Sven-Göte och visar små, ljusgröna skott på potatisarna.

Medan Sven-Göte Svensson gör som han alltid har gjort, så försöker alltså FOR få flera att göra likadant. Att få upp ögonen för att odling är ett sätt att hålla sig mätt om krisen slår till.

Potatisuppropet föddes under våren 2020 när pandemin ledde till att gränser stängdes vilket skapade osäkerhet kring livsmedelsimport.

Föreningen Omställningsnätverket är den drivande kraften bakom initiativet. Enligt dem är Sveriges livsmedelsberedskap inte är speciellt god. Samtidigt finns det över 75 000 fritidsodlare som är med i FOR. Och enligt FOR är det 79 procent av svenskarna som anser att det egna odlandet är viktigt i kristider. Andelen som odlar ätbart i trädgården är 76 procent.

Sven-Götes odlingstips:

- Förgro gärna potatisen inomhus innan den sätts ut

- Använd bra och lucker jord

- Sätt inte potatisen förrän det är åtta grader varmt ute. De växer inte om det är för kallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!