Efter projektet med 6-timmars arbetsdag vid två olika team går socialförvaltningen nu in i ett nytt projekt där samtliga medarbetare med flextidsavtal deltar.
I projektet ska man under ett års tid prova en "arbetstidsförkortning inom ramen för flextidsavtalet".
– Idag ligger flexavtalet på 40 timmar. Skillnaden blir att vi flyttar den nedre gränsen till 35 timmar, säger Elisabeth Kántor, socialchef vid Enköpings kommun.
35 timmar är en förmån som de anställda kan utnyttja när verksamheten tillåter. Möjligheten finns alltså att jobba 35-40 timmar per vecka utan att flexsaldot påverkas eller att det ger avdrag på lön.
Syftet med projektet är framför allt att bli en mer attraktiv arbetsgivare, att motivera till effektivitet och ge personalen möjlighet att påverka sin arbetstid.
– Den privata sektorn jobbar mer med möjligheterna att påverka arbetstiden, det måste vi göra även i den offentliga sektorn, säger Elisabeth Kántor.
Grundförutsättningen är att kvalitén och tillgängligheten för brukarna behålls och att man följer budgetramen.
Förändringen gör det lättare att anpassa schemat för de perioder då arbetet är intensivare.
– Vi ser en möjlighet i att de olika teamen kan planera arbetstiden smartare, både på kort och lång sikt, det kan se olika ut i de olika teamen, säger Elisabeth Kántor.
Med sig i projektet tar man erfarenheterna från projektet 6-timmars arbetsdag som avslutades vid årsskiftet.
– Det gav mycket positiva vibbar och jag tror det här är bra för förvaltningen. Det är många småbarnsföräldrar och pendlare anställda och där måste man få både arbete och privatliv att fungera. Arbetstid och kompetensutveckling är två viktiga frågor för att man ska vara en bra arbetsgivare, säger Solweig Eklund (S), ordförande i socialnämnden.