En flytande pontongrävare började jobbet på fredagen strax utanför fågeltornet på Hårbysidan av viken.
– Vi har pratat länge om att göra den här insatsen, behovet är stort. Nu har vi fått våtmarkspengar från Naturvårdsverket vilket innebär att vi kan göra en ganska stor åtgärd, säger Linnea Olsson förvaltare av skyddad natur vid länsstyrelsen i Uppsala län.
Man har försökt ta bort slyet manuellt tidigare men de låga, dytäckta öarna där det växer bär inte trots att isen är tjock på sjön.
Arbetet görs för att gynna fågellivet i sjön. Vadare och änder som häckar och rastar i viken vill ha öppet ikring sig för att se eventuella rovfåglar.
– Det är bra att få in en skrattmåskolloni, de är många och lite av poliser - de håller koll på rovfåglarna och varnar andra fåglar, säger Björn Averhed, våtmarkssamordnare vid länsstyrelsen.
Den sly som grävs upp vänds upp och ner och får ligga kvar på platsen eller så fräser man ner det.
– Sly växer alltid upp i sådana här områden men nu tar det längre tid och fåglarna som trampar runt håller också vegetationen borta, säger Björn Averhed.
Växtligheten i Hjälstaviken hålls efter på flera sätt, med exempelvis betande djur och dämmet vid Ekolsund som reglerar vattennivån.
– Hjälstaviken är en jätteviktig fågelsjö, en internationellt viktig våtmark. Den var helt igenvuxen på 70-talet så det har hänt mycket här, säger Linnea Olsson.
Grävarbetet sker under januari månad, under den tid som är minst störande för fågellivet och besökare.