Politiker anklagas för långvariga trakasserier

I två år har kränkningar och trakasserier präglat arbetet i Upplevelsenämnden. Det skriver nämndens ordförande i en anmälan till kommunen. "Nu är måttet rågat", menar hon.

"Det har varit riktigt allvarliga incidenter. Nu måste vi få ett stopp på det", säger Upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD), som gjort en kränkningsanmälan mot nämndens vice ordförande.

"Det har varit riktigt allvarliga incidenter. Nu måste vi få ett stopp på det", säger Upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD), som gjort en kränkningsanmälan mot nämndens vice ordförande.

Foto: Anette Östlund

Enköping2020-09-25 20:00

Kristdemokraten Kristina Eriksson säger att hon funderade länge innan hon i veckan tog beslutet att anmäla sin vice ordförande Sverre Ahlbom (S) för en lång tids kränkningar.

– Mycket har varit riktat mot mig och det har jag försökt att förhålla mig till på olika sätt. Men när det går ut över tjänstemännen måste jag agera, säger hon till EP.

Hon berättar att det för egen del har gått så långt att hon sedan ett år tillbaka alltid ser till att ha något vittne med sig då hon ska träffa Sverre Ahlbom. Men trots detta ska han ändå inte ha dragit sig för att anklaga henne exempelvis för att dålig koll och vara en svag ledare.

Men även flera enskilda tjänstemän har utsatts. Det som gjorde att Kristina Eriksson till slut valde att göra en anmälan var när Sverre Ahlbom om en tjänsteman på Upplevelseförvaltningen sa " hon ska vara tyst och ligga plats i korgen". Tjänstemannen tog mycket illa vid sig då hon fick reda på vad som sagts och ifrågasatte detta i ett mail till Sverre. EP har begärt ut denna mailväxling och kunnat läsa att Sverre Ahlbom inte alls förnekar att han sagt så men förklarar att orsaken till uttalandet var att han ansåg att tjänstemannen och hennes chef "gått över en gräns" då de på ett tidigare möte argumenterat mot en enig nämnd, utan att någon bett dem yttra sig.

– Han skrämmer människor till tystnad. Alla är på sin vakt, säger kvinnan, som i övrigt inte vill kommentera saken.

Hennes chef, förvaltningschefen Jonas Nyström, berättar att man ägnat mycket tid åt att försöka komma till rätta med problemen. Möten och diskussioner i olika konstellationer har avlöst varandra, utan att någon förbättring kunnat märkas.

–  Det är en otroligt svår situation och vi är nog alla chockade över det som händer. 

Hur påverkar detta er verksamhet?

– För nämndens del tror jag de har svårt att ha ett konstruktivt framåtdrivande samtal. För förvaltningens del är det ju också en utmaning när vi inte har hela nämndens förtroende.

Även inom Socialdemokraterna har situationen varit känd under en längre tid. Jesper Englundh, kommunalråd, säger till EP att läget är "allvarligt".

– Det är mitt ansvar och nu måste jag gå till botten med det, jag måste ta reda på vad som hänt. Det är aldrig ok att någon blir kränkt på det här viset.

Men du har ju känt till det här länge, varför har du inte gjort något tidigare?

– Jag har haft långa samtal med Sverre och det pågår en process med förvaltningen. Mer kan jag inte säga, säger Jesper Englundh.

Även politiker i andra partier känner till och har åsikter om det som pågår i Upplevelsenämnden.

– Det är käpprätt åt skogen och måste få ett slut. Vi måste ha riktiga värderingar mot varandra. Språkbruket har blivit mycket värre på senare tid, det är lögner, påhopp och kränkningar. Vi måste stoppa det nu, säger en kvinnlig politiker, och berättar att hon själv hamnat i skottgluggen för Sverre Ahlbom.

– När jag blev vald till ordförande i min nämnd kom han fram till mig och sa " det kommer du aldrig att klara för du är en odugling".

Även denna person understryker att det politiska arbetet i en nämnd inte fungerar om inte politiker och tjänstemän har ett bra samarbete.

– Tyvärr är det svårt för partiet att göra något. Är du vald av fullmäktige måste du hoppa av frivilligt, partiet kan inte peta dig, säger kvinnan.

Kränkningsanmälan

På fredagen var det ännu oklart hur anmälan ska hanteras. Trots policydokument och värdegrunder uppges kommunens personalavdelning (HR) inte kunna inleda en utredning eftersom den tjänsteman som varit mest utsatt inte själv vill göra en kränkningsanmälan. Ett sent besked på fredagen var att förvaltningschefen istället måste gå vidare med en psykosocial skyddsrond, med stöd av HR.

Den politiska delen ska utredas för sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!